Шулева: ДДС 9% за хляба пести 74 стотинки на ден

Таванът на цените ще развихри спекулата, прогнозира бившият социален министър

Новини
09:19 - 01 Май 2022
1216
Шулева: ДДС 9% за хляба пести 74 стотинки на ден

Таванът на цените няма да донесе нищо друго, освен спекула и корупция, защото това ще бъдат цени, определяни от чиновници. Това заяви бившият социален министър, а преди това и икономически в кабинета на Симеон Саккобургготски Лидия Шулева.

До нищо добро няма да доведе, категорична бе тя пред Би Ти Ви.

Подобно е мнението й и за намаляването на ДДС. Някой да е почувствал по-ниски сметки в заведенията, след като за тях беше намалено ДДС, или пък по-ниска цена на бирата, за която също се намали, попита Шулева.

Мярката няма да доведе до усещане за по-добри цени у населението, обобщи вицето на царя.

На кой точно хляб ще бъде намалено ДДС, след като има десетки видове, или на всички тестени изделия, продължи тя по повод други идеи в управляващата коалиция.

Ако при основен тип хяб ДДС се намали от 20 на 9%, са направени изчисления, че на месец спестяването може да е 74 ст. Тези 74 стотинки толкова важни ли ще се окажат в бюджета на хората, попита Шулева.

При олиото спестяването на месец би било 34 стотинки. И то ако допуснем, че това намаляване на ДДС отиват директно при потребителя, даде тя друг пример.

Добре да си даваме сметка, когато се говори за тези неща. Мерките трябва задължително да са насочени към производителите - животновъди, растениевъди. Задължително трябва да се компенсират високите цени на торовете и фуражите, оттам идва и по-високата цена на крайните продукти и трябва да ги подкрепим в началото на веригата, вместо да се чудим накрая как да поевтиняват продуктите, обясни тя.

Нулев данък за реинвестирана печалба е много по-правилно от намаляване на ДДС. На Българя е неолходим растеж. Много бързото стартиране на програмите е другото - лежат на трупчета милиарди както по Плана за възстановяване, така и по оперативните програми и час по-скоро управляващите трябва да ги отворят.

Ясно трябва да се дефинира понятието енергийна бедност, да се даде подкрепа за домакинствата, чиито жилища не са изолирани и плащат по-висока сметка за ток.

Ваучерна система за доплащане на едни гарантирани киловатчаса енергия, нужни за минимален комфорт в жилището, е друга адекватна мярка, изреди Шулева.

Въпросът трябва да е номер едно в дневния ред на правителството, тъй като предстои и гражданите да излязат на свободния пазар на енергия, подчерта тя

Критериите,по които определена група хора подлежат на социално подпомагане трябва да се актуализират спрямо инфлацията. Те са от миналата година, сега голяма група остава извън подпомагането.

Т.е. диференцирано подпомагане на уязвимите групи, не пари на калпак, както през последните години. Да, това означава отделяне на ресурс., но инфлацията пълни бюджета, даде още съвети експертката.