Шулева: Минималната заплата покрива инфлацията до края на годината

"Прослуженото време" е пълен архаизъм, заяви бившият социален министър

Новини
19:27 - 22 Декември 2022
2192
Шулева: Минималната заплата покрива инфлацията до края на годината

Увеличението на минималната работна заплата (МРЗ) покрива инфлацията, която е към края на декември. Това каза бившият вицепремиер и министър на социалната политика Лидия Шулева пред NOVA NEWS. Тя каза, че това, което искат синдикатите, може да бъде постигнато, ако имаме ново правителство и нов бюджет, с които да бъде планирана минимална работна заплата.

Шулева обясни, че има социални плащания, които зависят от МРЗ. „Това не е правилно, тъй като заплатата е атестация за труд, а социалните плащания нямат общо с извършване на труд, за да бъдат свързани с нея. Разбира се, те трябва да бъдат индексирани. Трябва да се направи друг механизъм за това“, посочи тя.

По нейни думи клас „прослужено време“ е архаизъм. Тя смята, че това, че човек упражнява професията си дълго време не означава, че той повишава квалификацията си и обратното. В другите страни има форма клас „квалификация“, поясни Шулева. „Важно е да стимулираме повишаването на квалификацията на хората. Това не става с плащане процент всяка година престой, а с курсове, развиване на умения и др.“, каза тя.