Шумахер е напуснал парижката болница

Спорт
11:36 - 13 Септември 2019
5274
Шумахер е напуснал парижката болница

Михаел Шумахер е напуснал парижката болница. Там му беше приложена революционна терапия от световноизвестния сърдечен хирург Филип Менаше, съобщи пред bTV журналистът на "Паризиен" Ронан Фулгоас. Той е бил свидетел на приемането на германската легенда в болницата.

"В редакцията на "Паризиен" знаехме, че Шумахер трябва да пристигне в тази болница "Жорж Пампиду" на 9 септември. Не знаехме, разбира се, нито в колко часа, нито как ще бъде докаран. Знаехме обаче, че светилото Филип Менаше, който практикува в тази болница, го чака. Това ни беше проверената информация", каза Фулгоас пред bTV.

"Моите колеги от редакцията бяха успели да разберат, че Шумахер два пъти е пребивавал в парижката болница през миналата пролет. И двата пъти е идвал с хеликоптер, който кацал в южно парижко предградие, само на няколко минути от болницата. В понеделник бяхме мобилизирали много журналисти около пистата за кацане, но там нищо не се случи. Аз бях убеден в моите източници на информация и знаех, че Шумахер ще пристигне в някакъв момент. Точно в 15:40 ч. в понеделник от мястото, на което се намирах в болницата видях раздвижване. Не знаех какво точно се случваше, но си казах, че вероятно е свързано с Шумахер, и точно в този момент видях да качват една много особена болнична количка на първия етаж.

Впечатляващо беше, че отникъде не се виждаше пациента. Около него имаше окачена цяла мека конструкция, в синьо, която напълно прикриваше тялото и лицето му. Приличаше на скафандър. Около десетина души вървяха до количката, а това е доста необичайно. В една болница, когато се премества пациент, обикновено се вижда тялото и лицето му, и обикновено има само санитар, който бута количката. А сега бяха десетина души около нея.

Едните бяха охрана от болницата. Другите обаче видимо бяха бодигардове. Всички със слушалки в ушите и непрекъснато предаваха информация на някого. Ясно е, че ако върху тази количка не се намира държавен ръководител, то със сигурност е друга много важна персона. Моята информация за пристигането на Шумахер точно в този ден беше толкова проверена, че аз нямах съмнение - пред беше самият той.

Сцената продължи около 20 секунди. Аз се намирах на около 10 метра от въпросната болнична количка. Охраната от болницата препречва пътя. Освен мен, там са и случайно попаднали хора. Аз - не съм съвсем случайно там, разбира се. Охраната блокира коридора след количката, вкараха я в една зала в отделението по сърдечно-съдова хирургия".

Относно информацията за състоянието на пилота, Фулгоас сподели: "Нямаше напрежение, очевидно просто не се знаеше. Няколко часа по-късно обаче всичко вече беше различно. Особено на следващия ден, във вторник. Новината, която ние разпространихме в понеделник, вече беше обиколила света. Във вторник се оказа, че всички медицински лица от отделението говорят основно по тази тема помежду си - за Шумахер".

Той коментира и новината, според която Шумахер е в съзнание:

"Много е трудно да се прецени. Първоначално става въпрос за дочут разговор между медицински лица от болницата, разговор в коридора. Там се оказа един мой колега от редакцията. Аз лично не съм го чул. Трудно е да се прецени достоверността. А и какво значи някой да е в съзнание? Да са му отворени очите? Или пък да е способен на минимално общуване? Наистина е трудно да се прецени. А и това е слух.

Дали тази терапия за регенериране на нервната система на мозъка, работи? Няма как да знаем, за съжаление. Може би ще знаем повече през следващите седмици и месеци. Но знаем нещо сигурно - това е третото пребиваване на Шумахер тук при професор Менаше. Това значи, че става въпрос за процес на терапия с конкретни цели. И може би с надежда за частично възстановяване. А може би и по-съществено.

Според непотвърдени информации, Шумахер вече е заминал. Откаран е или в сряда вечерта или в четвъртък", добави журналистът.