Шведи оглеждат авиобазите ни стават ли за Грипените

Стокхолм и Париж са отговорили на запитванията на МО за въоръжение и изтребители

Новини
22:55 - 09 Ноември 2022
2486
Шведи оглеждат авиобазите ни стават ли за Грипените

“Грипен” и “Мираж” са фаворити за т.нар. заместващ изтребител, който трябва да покрие нуждата на ВВС от самолети от 2023 г. Тогава изтича ресурсът на руските ни изтребители, до 2028 г., когато ще са в пълна оперативна готовност закупените от САЩ F-16.

Швеция и Франция са двете държави, отговорили на запитванията на МО дали могат да ни предоставят изтребители и въоръжение. Запитвания са пращани и до САЩ и Израел от служебното правителство. Преди това кабинетът на Кирил Петков е питал и Испания, Италия и Нидерландия, но тези страни отговорили с писма, че не могат да ни предоставят изтребители, каза Стоянов.

Военният министър обясни, че от Швеция и Франция има отговори, включително и с цени, които не назова. И двете оферти са за над 100 млн. лева и която и да бъде избрана, ще трябва да бъде одобрена от парламента.

В края на 2023 г. изтича ресурса на МиГ-29, а първите американски самолети ще дойдат най-рано 2025 г., напомни Стоянов пред депутатите защо се търсят заместващи самолети.

МО продължава и преговорите с Италия за закупуването на две подводници. Последните разговори са били в периода 12-14 октомври, но италианската оферта била много скъпа по думите на министъра. Затова очакваме подобряването ѝ.

Ако парламентът одобри предложената от правителството програма за модернизация на армията с 13 проекта на обща стойност над 8 млрд. лв., реално ще отпадне нуждата всяка сделка да се одобрява поотделно от НС, стана ясно на изслушването на Стоянов. Т.нар. ПИР щял да се прави единствено за сделки, които са по-скъпи от прогнозната цена в програмата.

Шведска делегация ще провери дали нашите авиобази могат да приемат изтребители “Грипен”.