Шведките си разчистват пътя към финала

Скандинавките изхвърлиха още един от фаворитите - Япония

Спорт
13:33 - 11 Август 2023
1671
Шведките си разчистват пътя към финала

Швеция победи с 2:1 Япония в четвъртфинален мач от Световното първенство за жени, игран в Окланд. Головете за “тре крунур” отбелязаха Аманда Илестед (32’) и Филипа Ангелдал (51’- дузпа), а за японките точна бе Хонока Хаяши (87’). Така скандинавките детронираха още един от фаворитите в турнира, след като на осминафиналите елиминираха САЩ след изпълнение на дузпи.

Мачът започна равностойно, но шведките успяха първи да нанесат своя удар в 32-рата минута, когато Аманда Илестед бе най-съобразителна след разбъркване и откри резултата за 1:0. Втората част започна с много добро положение за Швеция, като в 47-ата минута Йоана Ритинг Канерид стреля опасно, но японската вратарка Аяка Ямашита успя да избие в корнер. Четири минути по-късно обаче Фука Нагано игра с ръка в наказателното си поле и след преглед с ВАР съдийката отсъди дузпа, която бе превърната в гол от Филипа Ангелдал в 51-вата минута - 2:0 за Швеция.

Японките опитаха да реагират, като на свой ред получиха дузпа, но тя бе пропусната от влязлата като резерва Рико Уеки в 76-ата минута, която нацели напречната греда на шведския страж Зечира Мушович. Десетина минути по-късно пряк свободен удар на Аоба Фуджино също срещна горната греда на Швеция, като топката се разходи по голлинията, но така и не влезе в мрежата. Все пак в 87-ата минута Япония намали на 1:2 с гол на друга резерва - Хонока Хаяши. Бе дадено и голямо 10-минутно продължение, през което обаче шведките успяха да запазят аванса си.

Така Швеция ще играе на полуфиналите с испанките, които по-рано през деня победиха Нидерландия с 2:1 след продължения. Шведките продължават да са без загуба на Мондиала, докато за впечатляващите дотук Япония тя бе първа, но коства мястото им в турнира.