Швейцария и Италия откриха първия мач от осминафиналите на Евро'24

Резултатът 1:0 беше белязан в 37-ата минута

Спорт
19:56 - 29 Юни 2024
3295
Швейцария и Италия откриха първия мач от осминафиналите на Евро'24

Националните отбори на Швейцария и Италия играят при резултат 1:0 в първия 1/8-финален сблъсък от Европейското първенство в Германия. Ремо Фройлер отбеляза попадението в 37-ата минута. И двата тима завършиха на второ място в своите групи, а победителят от днешния мач ще се изправи срещу Англия или Словакия в следващия кръг, предава Sportal.bg.

Мурат Якин е предприел само една промяна сред титулярите си след ремито 1:1 с Германия, като тя е наложителна. Става въпрос за включването на Рубен Варгас заради наказанието на Силван Видмер. Именно той помага на Дан Ндойе и Брийл Емболо в атака. Това означава, че нападателят на Лудогорец Квадво Дуа отново стартира двубоя на пейката.

От друга страна, Лучано Спалети е предприел цели шест промени в стартовия си състав след равенството 1:1 с Хърватия. Той се връща към схемата 4-3-3, като в отбрана наказаният Рикардо Калафиори е заместен от Джанлука Манчини, а Матео Дармиан този път играе отляво заради контузията на Федерико Димарко. Алесандро Бастони обаче запазва титулярното си място въпреки прекарания грип през последните дни. В халфовата линия Николо Фаджоли и Браян Кристанте са предпочетени пред Лоренцо Пелегрини и Жоржиньо. Атаката пък е изцяло обновена и така днес от първата минута се завръщат Федерико Киеза и Джанлука Скамака, докато Стефан Ел Шаарауи ще дебютира на Евро 2024. Така на пейката остават Джакомо Распадори и Матео Ретеги.

Първите 10 минути преминаха под контрола на "кръстоносците", но без да се стигне до голово положение. В 12-ата минута дойде първият удар в мача, но изпълнението на Дан Ндойе се оказа разочароващо. Лека-полека италианците се окопитиха, но без да застрашават противниковата врата. Така се стигна до 24-тата минута, когато дойде първата голяма възможност за попадение в двубоя. Тогава Емболо беше изведен сам срещу Джанлуиджи Донарума, но вратарят отрази неговия шут, а опитите на Ндойе и Фройлер да се разпишат бяха блокирани.

Киеза бързо отговори с удар по земя, но той също беше блокиран за корнер. В 32-рата минута Рикардо Родригес опита далечен изстрел, при който топката мина над вратата. Пет минути по-късно натискът на швейцарците даде резултат. Тогава Варгас пусна пас в наказателното поле към Фройлер, като халфът на Болоня си повдигна топката във въздуха и с воле откри резултата в полза на "кръстоносците". В самия край на първото полувреме Фабиан Ридер можеше да удвои преднината на тима от пряк свободен удар, но Донарума изби топката в корнер с помощта на близката греда.