Сицилия по-изгодна от Слънчака - седмица на плажа излиза 1000 лева

Ексклузивно
14:10 - 10 Юни 2019
10127
Сицилия по-изгодна от Слънчака - седмица на плажа излиза 1000 лева

Малко над 1000 лева за цяла седмица излиза лятната почивка в слънчева Сицилия. И то без да се налага да пътувате с часове, тъй като полетът от София до летище Катания, намиращо се в западната част на острова е само 1 час и 20 минути. Може би това е и една от главните причини все повече хора да избират да прекарат отпуската си именно тук, а не в пренаселения от вандали-алкохолици Слънчев бряг.

Осеяна с красиви плажове, архитектурно и исторически богата, Сицилия е едно прекрасно място, което съчетава в себе си кино-идилията за Италия, позната ни от филмите, уникалните барокови сгради, намиращи се в старите градове на всяко едно от селищата там, и широките плажове, разположени в югоизточната част на острова. С няколко думи – Сицилия предлага красота и разкош на всяка крачка, а времето там лети неусетно.

Изглед към плажната ивица на китната Таормина

Един от най-добрите и предпочитани от българите варианти е избор на организирана екскурзия чрез туристическа агенция.

Имайте предвид, че най-изгодните оферти може да откриете 6 месеца преди плануваното пътуване, както и офертата „Last Minute”, с която да си подарите тази незабравима почивка с до 50% намаление от цената. Причината е, че туроператорите имат заявени места в хотелите и в самолета от началото на годината за всяка седмица през цялото лято, като тези места невинаги се запълват. Така че за най-бързо организиращите се и тези, които са по-мобилни в ежедневието си, тези варианти са наистина удачни.

Прекрасните балкони красят повечето сгради в стария град на Таормина

Относно обслужването: Повечето български туроператори предлагат пълен пакет, който включва чартърни полети от София до Катания и обратно, настаняване в хотел (в повечето случаи луксозен), където пансионът е на изхранване „ол инклузив”, а храната е повече от вкусна. В допълнение се предлагат и допълнителни екскурзии, чрез които можете да разгледате острова, да се докоснете до местните хора и техния бит, както и да вкусите типични сицилиански деликатеси, ликьори, ядки и разбира се сицилианското силно еспресо…

Плажовете по бреговете на Сицилия никак не са претрупани...

Вулканът Етна е една от най-интересните природни забележителности в Сицилия. В подножието ѝ са разположени красиви градчета, които кипят от живот. И въпреки че Етна е активна и към днешна дата, местните разказват, че не се страхуват от нея. Напротив, те я приемат като една от тях и когато тя изригва, те заявяват гордо: „Етна пак е преяла, ще ѝ мине…”

За туристи вулканът предлага страхотни гледки.

На 1900 метра надморска височина можете да обиколите хребетите на кратерите „Силвестри”, а ако имате желание да се качите по-нагоре, ще ви е необходима специална екипировка и местен гид с бъги. Цената на това удоволствие е 50 евро за възрастен, като обиколката трае около час.

На повечето туристически места в Сицилия сувенирите и местните специалитети са средно скъпи за българския стандарт. Това се отнася и за местността около вулкана, където се предлагат дори късове лава на стойност 2 евро.

Един от по-малките кратери в ниската част на вулкана "Етна"

Може би най-впечатляващото място в Сицилия, в близост до вулкана Етна, е китната Таормина. Тесни улички, сгради от масивен камък, разкош и италиански шик. Така накратко може да се опише привлекателното селище, кацнало на една скала, непосредствено до крайбрежието.

Неслучайно самият Брад Пит разхожда яхтата си там, а Мадона всяко лято посещава Средиземноморието, отсядайки в своята вила в тази местност. Не на последно място, интересен е фактът, че именно на старата гара в Таормина е заснета сцената от „Кръстникът”, в която главният герой пристига в Италия.

Красота и жестокост. Двете думи, които описват бароковите сгради в сърцето на Сиракуза и Ното. Вторият е изграждан три пъти, като най-накрая е намерил място във вътрешността на една скала, където се е запазил и до днес. Прекрасно градче, носейки в духа си исторически грозната истина за живота в миналото. Страшен вик се наддава иззад решетките на двата женски манастира, намиращи се в стария град на Ното. Там сицилианските семейства оставяли своите дъщери няколко години след раждането им и ги обричали на доживотен християнски затвор. Момичетата нямали право да излизат никога от манастирите, наблюдавали живота иззад решетките, а с течение на времето повечето то тях полудявали и издъхвали в неспирни крясъци и мъки.

Въпреки това, в Ното можете да видите най-красивите балкончета в бароков стил, а целият град е част от книгата на Юнеско – според историците с право.

Най-красивите балкони в бароков стил, признати от Юнеско, които се намират в Ното

В Сиракуза главната забележителност е катедралата "Санта Лучия". Родена в обикновено сицилианско семейство и обещана за жена на сина на местен барон, Лучия е обречена на нещастие от майка си още след раждането си. Въпреки отредената ѝ съдба по сметка обаче тя се врича на Господ и му остава вярна до сетния си дъх, когато сама избожда очите си, за да не вижда случващото се с нея. Малко след този акт и отказът ѝ да се омъжи за отредения ѝ жених, Лучия бива обесена на площада в Сиракуза. Малко след това тя е провъзгласена за светица и започва да се смята, че е покровителка на зрението. Затова силно вярващите могат да се помолят на олтара на Санта Лучия в местната катедрала. Има сведения, според които тя е помогнала на хиляди хора да се излекуват.

Улица, водеща към централния площад на Ното

Що се отнася до забележителностите в Сицилия, повечето са безплатни. Входът за катедралите е 2 евро, а музеите са от 5 до 10 евро.

Не така стои въпросът с храните обаче. Ако решите да хапнете на крак, това ще ви струва най-малко 5 евро, и то без напитка. Типичното сицилианско еспресо е 1 евро, водата също.

Във всяко едно от селищата има пазари, които предлагат „от птиче мляко”. Най-известният такъв е този в Сиракуза, който съществува от създаването на града, все на същото място. Там се предлагат всякакъв вид стоки. Кило ягоди може да намерите за 5 евро, а доматите са около 2-3 евро за килограм.

Типичните сицилиански деликатеси и сладка варират от 5 до 15-20 евро, в зависимост от артикула, а пастата в пакети може да намерите най-малко за 3 евро (отново зависи какъв вид и грамаж изберете). Въпреки това, говорим за продукти, които може да се намерят само в Слънчева Италия, така че някои покупки определено си заслужават.

Китна малка уличка в централната част на Сиракуза

В Сицилия парите вървят неусетно, както и приятните емоции. При добро планиране на екскурзията и джобните обаче, могат да бъдат посетени редица забележителности, да бъдат вкусени типичните сицилиански гозби, еспресо и ядки. А за любителите на плажа – островът предлага плажове с безплатни чадъри и чезлонги, които очакват следващите си туристи.

Плаж край "Марина Ди Рагуза" в югозападната част на Сицилия