Сигнал до Lupa.bg: Пием вода с фекални бактерии в кв. "Бояна"

Общество
16:38 - 27 Ноември 2019
4137
Сигнал до Lupa.bg: Пием вода с фекални бактерии в кв. "Бояна"

Водата в София е заразена с фекални бактерии. Такъв сигнал подпали редакцията на Lupa.bg в следобедните часове в сряда. Жители на столичния елитен квартал "Бояна" се оплакаха, че независима лаборатория е открила както колиформи, така и ентерококи във водата, която тече от чешмите им. 

"Сигнализирахме "Софийска вода", че тече кал и мътна течност. Чак след една седмица те се отзоваха и дойдоха. Междувременно ние пратихме проби в независима лаборатория. Още в началото от тях стана ясно, че има колиформи (фекални бактерии) във водата, а от вторите проби се доказа и наличието на ентерококи", пишат читателите ни, притеснени за качеството на водата. 

След като редакцията на Lupa.bg сезира и Столичната община, и ВиК дружеството, в крайна сметка от Столичната здравна инспекция мигновено подеха сигнала и още утре на място ще пратят инспектори, които да вземат проби от чешмите и да установят какво се случва на ул. "Панорамен път". 

От Софийска вода твърдят, че са взели проба на 25 ноември и резултатите от нея все още не са излезли. "Няма как да имаме доверие на лаборатория, която не е акредитирана и се намира някъде в Казанлък, която твърди, че има бактерии в нашата вода", коментира пред Lupa.bg старши мениджърът на отдел "Комуникации" в компанията с фамилно име Гълъбов. Според него е твърде вероятно пробите да не са взети правилно, съдовете за тях да не са били стерилни и всичко необходимо да не е било обработено с етилов спирт, за да се наблюдават колиформи и ентерококи.

Гълъбов хвърли малко светлина върху хронологията на събитията - на 1 ноември е бил подаден първият сигнал до "Софийска вода", след което е последвала промивка на системата от екип на дружеството. След това от там се обадили на подалия сигнал абонат, за да се уверят, че проблемът е изчистен, което и било потвърдено. 

2 дни по-късно друг клиент на ВиК компанията се обадил със същите оплаквания от същата кооперация. Последвала нова промивка на системата и ново обаждане на следващия ден от "Софийска вода" към него, за да се провери дали тогава водата е чиста. Не успели да се свържат с абоната. 

Трети абонат звъннал след това на компанията и информирал за същия проблем. Едва тогава, на 25 ноември, от там изпратили лица, които да вземат проба и да направят анализ на водата. 

Гълъбов обясни, че точно този блок си бил сложил инсталация за пречистване на водата, но дружеството нямало как да отговаря за нея, нито да следи какви химикали се ползват. А калната течност можело да се дължи на стари тръби. "Там тече безопасна вода и аз съм готов да отида да пия от нея, защото не се страхувам", коментира пред медията ни представителят на "Веолия". Утре се очаква да излязат и нейните проби за качеството на H20 в елитния кв. "Бояна".