Сигнал от майка: Аптекар на Марешки щеше да отрови бебето ми

Здраве
11:14 - 03 Април 2019
39221
Сигнал от майка: Аптекар на Марешки щеше да отрови бебето ми

Майка от Сандански алармира, че небрежна жена фармацевт от аптека „Марешки” в Сандански е щял да отрови 3-месечния ѝ син Даниел Мартинов. В сигнала, публикуван в регионалния сайт toppresa.bg, родилката описва подробно драмата, пред която е била поставена заради нехйаството на аптекарката. Публикуваме пълния текст на писмото ѝ:

„Аз съм майка на 3-месечно бебе. На 9.3.2019 аптека „Марешки” в Сандански е дала на моя съпруг различни от предписаните за нашия син хапчета, които се оказват много вредни за деца под 3 г. или под 15 кг. Моят син, който на 9-и март навърши 3 месеца, вдигна 39 градуса температура в същия ден. Отведохме го в неотложен кабинет в Сандански, където му направиха изследвания и спрямо кръвните резултати назначиха лечение.

Обяснено ни беше да даваме по 1 таблетка на 2 часа – по общо 6 таблетки дневно от предписаното (което се оказва инфлуцид). С рецептата, която ни дадоха от неотложния кабинет, отидохме с моя съпруг в аптека „Марешки” да купим предписаните лекарства за нашия син. На 13 март, благодарение на моя педиатър, установих, че всъщност в аптеката са ни дадени други хапчета, които са много вредни за бебе! В продължение на 5 дни моя син е приемал вредни за него хапчета, поради проявена небрежност от аптекаря!

На 9-и март, събота, аз изчаках в колата с детето, което изгаряше от температура повече от 6 часа, а моят мъж влезе да закупи хапчетата. Прибрахме се и започнах незабавно лечение спрямо указанията. На кутията хапчета, която ни бе дадена от аптека „Марешки” – изопринозин, пишеше същото упътване за прием на хапчета (изпратила съм снимка на хапчетата в прикачен файл, на който се вижда написаното от аптекарката).

Прочетох и листовката, в която не пише, че лекарствата са противопоказни за деца под 15 кг или 3 г., нито е дадена обективна информация колко силни имуностимулатори са те. Пет дни давах по 6 таблетки дневно. Всяка таблетка е по 500 мг. Респективно съм давала всеки ден по 3000 мг от лекарствата, като вярвах, че давам предписаните такива. А за него повече от 300 мг на ден се оказа противопоказно, но това установих едва на 13-и март. Детето ми загуби апетит в следствие на приeма на изопринозин – хранеше се с по 100 мл на денонощие общо (а той яде по 150 мл на хранене принципно по 5 пъти в денонощие) и стана много сънливо.

Подозирах, че се дължи на хапчетата, но не подозирах, че може да са ни дали вредни за здравето на бебето ни лекарства. На 13-и март се обадих на нашия педиатър, за да се консултирам защо бебето ми не се храни и дали да продължа да давам изопринозин. Когато тя чу името на хапчетата, предположи, че бъркам името. Така реших да проверя рецептата и установих разлика в предписаните хапчета и дадените от аптекарката. От тогава детето ми е под наблюдение за проследяване на състоянието му за странични ефекти върху него.