Сигналът срещу Велико Желев подаден от уволнен от него директор

Човекът не е бит, на камерите се вижда, че излиза от дружеството здрав и невредим, обясни Менко Менков

Новини
19:54 - 07 Март 2023
5562
Сигналът срещу Велико Желев подаден от уволнен от него директор

Подалият сигнала, станал причина за разследването срещу шефа на "Хидрострой", е бил директор с ресор "Строителство" във фирмата на Велико Желев "ВДХ" АД. Между страните е било постигнато разбирателство за напускането на служителя по взаимно съгласие, считано от 6 февруари 2023 г.

На служителя не е нанесен побой, заповедта за уволнение му е била връчена пред 44 души, заяви адвокат Менко Менков пред Би Ти Ви. На запис от камерите се виждало, че въпросният излиза абсолютно здрав, в бодро настроение, обясни защитникът.

След направена вътрешнофирмена проверка са били установени длъжностни нарушения, свързани с финансово облагодетелстване на служителя за сметка на работодателя. От служителя са поискани писмени обяснения, които той е предоставил на 24 февруари 2023 г. Това се посочва в позиция на "ВДХ" за ареста на Желев и обвинението срещу него за изнудване.

Заради установените нарушения ръководството на дружеството взело решение трудовото правоотношение със служителя да не бъде прекратено по взаимно съгласие, а той да бъде уволнен дисциплинарно.

На 27 февруари 2023 г. е бил внесен сигнал до Софийска градска прокуратура под номер 8124/23, в който от "ВДХ" като работодател са описани установените нарушения и е представена готовността на фирмата да предостави допълнителна информация за нуждите на евентуалното разследване.

"Изключително сме изненадани от внушенията в медиите за обвинения свързани с принуда, побой, документи с невярно съдържание и изнудване - понятия, които категорично противоречат на нашите принципи на поведение и морал", заявяват от дръжеството.

Припомняме, че Велико Желев снощи беше арестуван, а днес му беше повдигнато обвинение за изнудване. Той е бивш шеф на АПИ по време на правителството на НДСВ и ДПС, в момента е собственик на редица строителни фирми, най-голямата от които е "Хидрострой".