Силата на трусовете в Турция се равнява на 130 атомни бомби

Според международните правила земетресения над 7,4 по Рихтер се считат за катастрофални

Новини
18:00 - 06 Февруари 2023
6397
Силата на трусовете в Турция се равнява на 130 атомни бомби

Трагедията в Турция е огромна. Съобщава се, че силата на трусовете се равнява на 130 атомни бомби. Това коментира пред бТВ Нахиде Дениз, кореспондент на БТА.

Съобщава се за 1498 жертви, но се предполага, че цифрите ще се увеличат, съдейки от преживения трус през 1999 година в Истанбул. 

Към момента ранените са над 8000 души. Разрушени са напълно над 2500 сгради, няколко села са сринати напълно. Летищата са извън строя, разрушени са пътища и мостове. Помощи се доставят с военни самолети, разказа тя. 

Продължават спасителните акции, в които участват над 9000 души, но след утре почти е невъзможно да бъдат открити живи затрупани хора. Смятам, че е възможно в засегнатите райони да бъде обявено извънредно положение.

Според международните правила, земетресение над 7,4 по Рихтер се считат за катастрофални и може да се обяви извънредно положение, посочи тя. 

За отбелязване е, че досега не се е случвало за един ден с разлика от 12 часа да ударят две земетрения с почти еднаква сила, както стана, посочи още тя. 

Според турски сеизмолози двете земетресения са зависими едно от друго - едното е подбутнало другото по силата на ефекта на доминото, което означава, че е възможно да се активизират и други разломи в други части на страната, посочи тя.