Силна буря попиля Майорка!

Вятърът сблъска 330-метров круизен кораб с петролен танкер

Новини
08:39 - 29 Август 2023
2831
Силна буря попиля Майорка!

330-метров круизен кораб, превозващ хиляди британски туристи, се блъсна в петролен танкер на кея в Палма, Майорка, заради екстремното време там.

Силните бури, които удариха Испанското Средиземноморие и Балеарските острови, са причината за инцидента, като ветрове със скорост до 120 км/ч откъснаха кораба “Британия” от котвата му и го понесоха право към другата машина. Според компанията собственик на круиза - P&O Cruises, няколко души имат леки наранявания.

“Чухме силен трясък, а хората се втурнаха навътре. След секунди се чу още един трясък и настана хаос”, разказва Рики Стъбс, един от пасажерите на кораба. “Ясно се виждаше, че някои имаха наранявания, причинени от падане или от отломки. Минути по-късно капитанът се обади по високоговорителя и помоли всички гости да се върнат в стаите си до по-нататъшни инструкции”, допълва още той.

Пътниците от “Британия” останаха за една нощ на борда до закотвяне на кораба и оценка на щетите.

“Огромно уважение към капитана и персонала, тъй като успяха да запазят спокойствие и да държат всички в течение”, посочва още Стъбс, като допълва, че “капитанът правеше съобщения на всеки 10-15 минути, след като се върнахме в каютите си, целият екипаж свърши чудесна работа в тази стресова ситуация.”

“Британия” е в експлоатация от 2015 г. и е на стойност 550 млн. евро.

“Корабът беше въвлечен в инцидент, свързан с метеорологичните условия, докато беше на кея в Палма де Майорка. Малък брой хора получиха леки наранявания и за тях се грижи медицинският център на борда”, заяви говорител на компанията.

Проливните дъждове и гръмотевичните бури в Майорка, които започнаха през изминалия уикенд, причиниха порои и градушки, редица материални щети и оставиха над 4 хил. домакинства без ток, а над 120 полета бяха отменени.

Подобни метеорологични условия застигнаха и северните части на Италия. В Ломбардия силните бури изкорениха дървета и нанесоха щети на жилища, а в Генуа хората наблюдаваха едни от най-силните гръмотевични бури в историята на региона.