Симеон Дянков: Правителството направи редица грешки

Политика
21:09 - 26 Май 2022
3461
Симеон Дянков: Правителството направи редица грешки

Бившият финансов министър на България Симеон Дянков разкритикува правителството за мерките, които обявяват за антиинфлационни, тъй като според него те ще имат обратен ефект.

"Събраха се няколко трудни за справяне проблеми - първо пандемията, после енергийната криза, още по-затруднена от войната в Украйна, така че е трудно на правителствата по света да управляват. Но те винаги имат възможност да направят нещо добро или да сгрешат. Вярно е, че в целия свят има висока инфлация, тя тръгна преди енергийната криза с огромните държавни разходи по време на ковид кризата, особено тук в Щатите. Те имат отражение навсякъде по света. Българското правителство бързо направи редица грешки. Мораториумът върху цените на някои енергийни продукти беше огромна грешка, която тепърва ще се плаща. Така че ако условно кажем, че в момента има инфалция 15-16 процента, според мен тя ще стигне в следващия месец около 20 процента.

Около 7-8 процента е световната инфлация, толкова е в Германия, както и тук в САЩ. Още 3-4 процента е енергийната инфлация, свързана с войната в Русия, и българското правителство е виновно за още 4-5 процента. Това е сериозна разлика, която ако видите някои сходни на нас държави - Унгария, Хърватия, Словения и Румъния, тяхната инфлация е с 6-7 процента по-ниска от българската", каза той в предаването "Още от деня" по БНТ.

Запитан как се укротява инфлацията - с още харчове или със затягане на коланите, той отговори: "Тук вече трябва да се разбере и надявам се да не се направи поредна грешка, че с намаляването на ДДС и премахване на акцизи инфлацията само ще се увеличи. Не могат сега да се намаляват данъци, колкото и да иска това правителство да прави популистки мерки. Премиерът на Унгария Виктор Орбан увеличи данъците за големи предприятия, като го нарече "Временен данък Украйна". В България не можем да си позволим намаляване на ДДС върху хляба, защото това, което ще се получи, е, че цената на на хляба със сигурност няма да се намали, но ще се увеличи цената на някои други стоки от този пакет, който средния българин плаща. Така че правителството не трябва да прави нова грешка, при която с нови мерки антиинфлационни да увеличава инфлацията. Има неща, които могат да се направят, но не са тези, които са обявени досега. Трябва да се мисли как да се намали търсенето за известно време на стоки и услуги и да се увеличи предлагането. Една значителна част от инфлацията идва от цените на енергията и затова правителството трябва час по-скоро да направи нещо, за да произвежда собствена енергия", заяви Дянков.