Симеонов: Без повече правомощия на президента

Държавният глава да слезе от Абаносовата кула и да застане фронтално срещу проблемите, призова лидерът на НФСБ

Новини
14:28 - 02 Ноември 2021
1536
Симеонов: Без повече правомощия на президента

Не трябва да се променя конституционният ред в България и да се дават повече правомощия на държавния глава, каза лидерът на НФСБ и кандидат за президент Валери Симеонов. Обществото трябва да бъде подтикнато към промени в посока на реформите, които са отлагани толкова години. Това каза лидерът на НФСБ и кандидат за президент Валери Симеонов в сутрешния блок на БНТ.

Симеонов направи уговорката, че е ваксиниран двукратно през март.

Валери Симеонов отговори на въпрос дали няма да отблъсне с позицията си за ваксините тези 80 %, които не искат да се имунизират. "Вероятно губим гласове, обаче това не означава, че не трябва да бъдем държавници и в предизборния период. Сега всички са политици. Извинявайте, аз не мога да оправдая поведението на по-големите традиционни партии, които не насърчават хората да се ваксинират, не вземат страна в тази кампания, заобикалят тази тема, говорят за свободи и права. Всичко това руши държавата. От избори в избори, обаче къде е държавата? Къде са държавниците?", каза още Валери Симеонов.

Според него не е имало реформи в предишното управление, в което патриотите са имали не особено благодатно участие. "Там също се избягваха реформите от министър-председателя, от управляващата партия, тъй като всяка реформа носи негативи. Моята позиция крайна в полза на човешкия живот, на науката за ваксинирането, също носи негативи. Аз го зная, разбирам го това", заяви още Валери Симеонов.

По думите му не е имало желание да се проведат реформи в здравеопазването. "Мисля, че са ясни реформите в здравеопазването. Не трябва болниците да бъдат търговски дружества, трябва да се смени акцентът. Това сме го предлагали през закони и в заседания, и в разговори лични, че трябва да се обърне посоката на здравеопазването и то да бъде насочено към профилактиране, към предпазване от заболяванията, а не към лечения вече на заболели хора. Това не е хуманно, а носи и много по-големи разходи на държавата", допълни още кандидатът за президент.

Според него в никакъв случай не е удачно да се променя конституционния ред в България и да се дават повече правомощия на президента.

"Президентът трябва да излезе от "Абаносовата кула". Той трябва да застане фронтално срещу всички проблеми. Той трябва да участва в решаването на тези проблеми. Не можем да приемем, че е нормално един президент да бъде затворен и да прави изявления по един път на месец. Когато трябваше да се решават проблемите с енергийната криза, с пакет "Мобилност" -тук говоря за личния контакт на президента с други президенти, които биха повлияли. Можеха да се търсят изгодни за България условия с лични контакти. Президентът трябваше да слезе от своя пиедестал", посочи още лидерът на НФСБ.

Валери Симеонов заяви още, че външната политика на страната трябва да бъде подчинена на интересите на България. "Не трябва да бъде зависима от никого. Не трябва да бъде мълчалива, когато един патриарх идва и почва да ти диктува как трябва да си промениш историята", каза Валери Симеонов. Според него външната политика трябва да е насочена към Вишеградската четворка.