Симпатягата Диего Форлан спря с футбола

След азиатска авантюра уругваецът окачи обувките на пирона на 40 години

Спорт
16:49 - 09 Август 2019
4006
Симпатягата Диего Форлан спря с футбола

Бившият футболист на Манчестър Юнайтед и Атлетико Мадрид Диего Форлан обяви, че слага край на футболната си кариера. 40-годишният уругвайски футболист за последно игра за тима от Хонг Конг Китчее, с който изигра и последния си двубой през май.

„Не беше лесно, не исках този момент да идва, но знаех, че ще дойде - бяха първите думи на Форлан. - Реших да спра да играя футбол професионално.“

Той започва с професионалния футбол в аржентинския Индепендиенте, като с добрите си изяви там си спечелва и трансфер в Европа.

През 2002 г. той преминава в Манчестър Юнайтед. След два сезона, спечели Висша лига и ФА къп, уругваецът преминава в испанския Виляреал през лятото на 2004 г.

Той намери мястото си в Ла Лига. С Виляреал и по-късно с Атлетико Мадрид отбеляза 128 гола в 240 двубоя. Той бе в състава на „дюшекчиите“, който спечели Лига Европа през 2010 г.

Най-добрият му сезон бе през 2008/09, когато отбеляза 32 гола в 33 двубоя в Примера дивисион. Така уругваецът победи Самуел Ето‘о и Давид Вия в състезанието за голмайсторския приз Пичичи.

След кратък период в Интер, той игра още за Интернасионал, Серезо Осака, Пенярол, Мумбай Сити и Китчее, където приключи с професионалния футбол.

Форлан ще бъде запомнен като един от най-добрите уругвайски футболисти. Той има 36 гола в 112 двубоя за „урусите“. Триумфира с Копа Америка през 2011 г., като спечели и Златната топка на Световното първенство през 2010 г., когато Уругвай завърши на 4-то място.