Синът на отвлечения Киро Киров: Унищожиха животите ни!

Иван Киров си спомни как преди 11 години „Наглите” похитиха татко му и го държаха в ковчег

Новини
10:58 - 28 Март 2020
47460
Синът на отвлечения Киро Киров: Унищожиха животите ни!

Иван Киров, синът на отвлечения от „Наглите” бизнесмен Киро Киров, напомни с публикация във Фейсбук за най-кошмарното събитие в живота си. Снощи късно вечерта на 27 март се навършиха 11 години от похищението на вносителя на „Бош” за България.

„Преди 11 години, на днешна дата – 27-ми Март, беше и петък, като днес, отвлякоха баща ми Киро Киров! Престъпниците, по-лоши от убийци, заплашваха да го убият, ако не платя откуп! Биха го! Държаха го затворен в ковчег в мазе! Заплашваха да го нарежат на парчета и да ми ги изпращат! Платих им 517 000 евро! Откраднаха ни 517 хиляди евро! Унищожиха животите ни и бизнеса ни!!! Вие забравихте ли? Ние не сме!”, написа във Фейсбук профила си Иван Киров. След което припомни други забравени детайли от драмата.

„Ние си платихме и данъка върху тези пари за откуп. За да стигнат до джоба ми - има 10% данък печалба на фирмата и после 10% данък дивидент - което като се насложи на 517 хиляди евро става 108 570 евро. Това е данъка, който съм платил, за да мога да извадя тези пари от джоба си и да платя откупа за баща ми!”, написа Иван Киров.

Бизнесменът Киро Киров беше отвлечен на 27 март 2009 г. пред дома си в Банкя.  Нападат го  трима мъже, облечени като полицаи. Слагат  му белезници и го пребиват. После го натъпкват в багажника на джипа, с който пристигнали. Бизнесменът прекарва 17 дни в плен. Обитава тясно помещение с дюшек и малка химическа тоалетна. Похитителите му позволяват да пише на сина си, за да намери пари за освобождаването му. Искат 5 милиона лева откуп, но близките му плащат 517 000 евро. Три дни след предаването на подкупа Киров е освободен.

Тарторът на бандата за отвличания "Наглите" Прокопи Културиста при задържането му през 2009 г.

Следва мащабна акция срещу групата на „Наглите”. Арестувани са 28 души, но след двугодишен процес присъди получават само четирима. Ивайло Евтимов - Йожи, Прокопий Прокопиев - Културиста и  Даниел Димитров -Релето са осъдени на 18 години затвор, а Любомир Димитров - Гребеца получава 15.  Срещу тях са повдигнати 13 обвинения, 11 от които за отвличания. През 2017 след поправка в закона Йожи и Гребеца се обърнаха към съда с молба за предсрочно освобождаване. Молбата им бе одобрена, но така и не стана факт заради последвалия публичен скандал.

Семейство Кирови пък така и не успя да се възстанови от криминалния трилър. Фирмата му „Киров-Бош” бе обявена в несъстоятелност, а бизнесменът разпродаде почти всичките си активи.