Синдикати и бизнес се опълчиха на актуализацията на бюджета

Няма компенсация за небитови потребители, мерките не са добри, гневни са работодателите

Новини
19:54 - 07 Юни 2022
3228
Синдикати и бизнес се опълчиха на актуализацията на бюджета

И представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри критики след Националния съвет за тристранно сътрудничество, посветен на актуализацията на държавния бюджет, която следва да влезе в сила от 1 юли. 

Основното недоволство на бизнеса - в актуализацията не е предвидено продължаване на компенсациите за ток за фирмите.

"Това, което не видяхме в тази актуализация, е продължаване на компенсациите за небитовите потребители. Настояваме също и за това антикризисните мерки да бъдат също и антиинфлационни, което не го виждаме. Нямаше ясен анализ как тези мерки ще повлияят на инфлацията", критичен бе Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък съзират като основен проблем готвеното увеличение на пенсиите без оглед, според тях, на стабилността на пенсионната система. "Това увеличение нарушава връзката между осигурителния принос и размера на пенсията. Това не е прецедент, такъв дисбаланс се наблюдава през последните няколко години по политически причини", каза на свой ред Добрин Иванов от АИКБ.

Най-доброто, което може да направи държавата, е да не се увеличава бюджетният дефицит
От работодателската организация се въздържат от подкрепа и на "големия" държавен бюджет. Причината - не съзирали подкрепа за продължаване на компенсациите заради високите цени на енергоересурсите.

760 лева минимална работна заплата. За това настояват от най-голямата синдикална организация у нас КНСБ. Такъв ръст обаче, както заяви нееднократно вицепремиерът Асен Василев, не се предвижда.

"Такъв ръст не виждаме, замразява се минималната заплата. Няма предвиден ръст и на доходите на хората в бюджетната сфера по начина, по който КНСБ настоява, а именно тези хора да бъдат компенсирани с темпа на инфлацията, който бележи вече 24-годишен пик", остър бе от своя страна Любослав Костов от синдиката.

И призна - извън въпросните забележки, параметрите на бюджета не били "толкова лоши", но били подценени.

Предложенията на ДБ в бюджета приети, на ИТН - ще се обсъждат, а ПП уверява бизнеса в подкрепата си

КНСБ не изключва и протести в обозримо бъдеще. "Включително и протестни действия, ако не бъдат вдигнати доходите на хората спрямо инфлацията, която се вдига всеки месец", закани се синдикалистът.

По-скоро отрицателно. Такова пък е становището на КТ "Подкрепа" по отношение на бюджета на Здравната каса. "Поради факта, че там, както и в останалите бюджети, няма никаква политика по доходите на заетите в тези структури", заяви Ваня Григорова от синдиката.

Що се касае до бюджета на Държавното обществено осигуряване и държавния бюджет, КТ "Подкрепа" изразяват подкрепа, макар и резервирана в дадени аспекти. "За" са за увеличаването на пенсиите, но не са съгласни с това, че разходите на НОИ се увеличават, без да има гаранции за повишаването на приходите в системата.

Актуализацията на бюджета ще остане в планирания от държавата вид, поне засега, и още утре ще бъде внесена в ресорните комисии в Народното събрание, увери финансовият министър Асен Василев.

Не са предвидени специални средства за подпомагане на градския транспорт в София, чиито работници протестираха с искане за повече пари от страна на държавата (линк), коментира още финансист номер едно.

"Няма предвидени средства за Столична община. Има предвидени средства за всички общини в порядъка между 70 и 80 милиона. Има средства, останали от преходни остатъци от ковид, които могат да бъдат освободени, за да бъдат ползвани от общините по други направления", каза Василев. И посочи - в това число, при необходимите предприети реформи, от тези пари може да се възползва и столичният град.