Синдикатите при президента: Какво ще искат от КНСБ и КТ "Подкрепа"?

Разговорите на "Дондуков" 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната

Новини
14:23 - 11 Ноември 2022
2077
Синдикатите при президента: Какво ще искат от КНСБ и КТ "Подкрепа"?

Президентът Румен Радев прие ръководствата на двата най-големи синдиката у нас - КНСБ и КТ "Подкрепа".

"В трудни моменти отново сте на страната на хората и споделям тревогите на хората – за доходите, предстоящата зима, за подкрепата. А и затова, че търсите диалога с всички институции, от които зависи това да се случи. Тук съм, за да ви изслушам, защото едно е тревогата, но друго е какво предлагате, как да бъдат подпомогнати тези, които взимат важните, неотложни решения, така, че тази зима българските граждани да минат по леко", обърна се към тях държавният глава.

Пламен Димитров от КНСБ поиска от президента - страната ни да има редовен кабинет.

"Но това не променя необходимостта да имаме бюджет за 2023-а година, независимо дали от служебен или редовен кабинет, а не удалжаване на настоящия", настоя синдикалният лидер.

"Без него няма да могат да се приложат социални мерки за подкрепа на хората и бизнеса", посочи той.

"Няколко пъти съм настоявал да има бюджет, но в края на краищата бюджетът е финансовият план, които изрязава политиката на правителството и парламентарното мнозинство, а такова в момента няма. Не е работа на служебно правителство да прави политика по доходите на хората", настоя на свой ред Радев.

По думите му досега служебно правителство никога не е внасяло Закон за държавния бюджет, но е внасяло актуализации към годишния бюджет.

"В момента знаете какво е състоянието на НОИ, за да се стабилизира и тази институция, не, че нашите пенсионери не заслужаат, напротив, но са важни механизмите за това увеличаване", категоричен бе президентът.

Румен Радев отсече, че държи на разделението на властите, "да не давам повод за скепулации, че президентът се стреми към цялата власт".

"Има страх в партиите да вземат властта през зимата, а това не е честно към българските граждани, защото в трудни времена е честно да се поеме политическа отговорност. Това е още един стимул, подканване към партиите да влязат в роля, да намерят диалога и консенсуса, за да има редовно правителство с ясна политика за развитието на икономиката и доходите на хората", обърна се той към партиите в парламента.

Разговорите на "Дондуков" 2 идват на фона на мащабния протест на работещи от страната: "За повишаване на доходите и запазване на работните места", парализирал София с митинг и автошествие. 

Основното искане на дошлите под знамената е за увеличение на доходите още до края на тази година заради натрупаната близо 20-процентна инфлация, както и за бързо приемане на Бюджета за следващата година, в който да се заложи поне 13% ръст на заплатите както в бюджетния сектор, така и в частната сфера.