Синоптичката Ева Кикерезова поведе интелектуалците заради Румен Радев

Новини
22:20 - 28 Септември 2021
26763
Синоптичката Ева Кикерезова поведе интелектуалците заради Румен Радев

Румен Радев и съпругата му Десислава лично са поканили 200-те души, които влизат в инициативния комитет за издигане на кандидатурата му за втори мандат. Това стана ясно, след като в НДК Радев събра поддръжниците на издигането му отново за държавен глава.

За личната покана разказа във фейсбук журналистката и съпруга на холивудския продуцент Моше Диамант - Ирина Асиова.

Просто искам, като отворя Фейсбук, да видя снимки на президент, който ме представя достойно по света, който не се въргаля в пачки и кюлчета и не краде дори когато спи, който не ме унижава, говорейки ми глупости и мислейки ме за пълен идиот. Искам образован, грамотен президент, реализиран в професията си, по възможност не като бодигард.

Също не е лошо жената и любовницата на президента да са едно и също лице. Така президентът ни е малко вероятно да стане жалък обект на изнудване, да дава малоумни обяснения в световни медии и да превръща държавата ни в посмешище, обяснява Асиова защо подкрепя кандидатурата на Румен Радев за втори мандат.

Все пак най-много представители в комитета имат партиите, които са заявили подкрепа за него. След седмици на скрито напрежение между “Дондуков” 2 и “Позитано” 20 БСП изпрати там знаково трима свои високопоставени фигури - зам.-председателите Кристиан Вигенин и Ирена Анастасова и уважаваният проф. Радослав Гайдарски, който също е в Изпълнителното бюро.

В комитета обаче са поканени и социалисти, които в момента са вътрешна опозиция в партията - като бившата депутатка и олимпийска шампионка Весела Лечева, журналистката Велислава Дърева и бившата кметица на Смолян и дългогодишен депутат Дора Янкова. Социалисти са и излъчените от БСП кметове на Перник Станислав Владимиров и на Русе Пенчо Милков.

Днес взимаме най-важното и отговорно решение за България, което ще даде бъдеще на децата ни и ще постави страната ни на достойно място в ЕС, да гледат на нас с уважение, а не с подигравки и потупване по рамото, коментира Весела Лечева.

И предупреди, че предстои тежка кампания.

Не бива да се уповаваме на това, че имаме висок рейтинг и подкрепа, защото опонентите ни няма да пожалят средства и сили да опорочат тези качества, допълни тя и призова посланията на Радев да стигнат до всеки българин.

Зам.-председател на партията е изпратил в комитета на Румен Радев и лидерът на “Има такъв народ” Слави Трифонов. На сбирката в НДК дойдоха сценаристът и зам.-шеф на ИТН Филип Станев и журналистът от телевизията на Трифонов и бивш депутат Станислав Балабанов.

Подкрепата ни към президента е безусловна, защото свитият юмрук не е повод за реваншизъм, а за обединение. Той показа, че е част от гражданското общество, което се изправи срещу модела на управление на мутрите ГЕРБ и ДПС. Той свърши и нещо много важно - когато първият служебен кабинет, назначен от него, трябваше да организира изборите, те за първи път се проведоха по толкова честен и прозрачен начин, мотивира се Балабанов.

Той подчерта, че за тях Радев олицетворява президентската институция така, както ИТН иска
да я види. А критиките им към Кирил Петков, че е министър, докато е с двойно гражданство, не били към президента.

Метафорично се казва, че най-свободни в нашия свят са птиците, защото летят нависоко и виждат всичко отгоре. Президентът Радев е един изключителен пилот, един боен пилот на световно ниво, завършил най-престижната академия за бойни пилоти. Той е достоен с работата, която свърши през годините, категоричен бе и Станев.

Деница Симеонова, една от основателките на “Продължаваме промяната”, пък ще представлява “харвардския проект” в инициативния комитет. Никола Вапцаров влиза от коалицията “Изправи се БГ! Ние идваме!” около Мая Манолова. На събитието той похвали Йотова и Радев, че са започнали промяната още с избирането си.

В квотата на политиците е и Осман Октай. Той е сред първите, напуснали ДПС преди години и оттогава опонира на почетния председател Ахмед Доган. Има дори представител на служебния кабинет - министърът на околната среда и водите Асен Личев.

Най-голямата група сред поканените от Радев обаче се оказа тази на артистичните среди - актьори, режисьори, художници, музиканти.

От нея е и един от тримата съпредседатели на комитета - диригентът Йордан Камджалов. България е болна, счупена и бедна в много отношения и заслужава много повече, каза той. Маестрото и останалите двама съпредседатели - журналистката Ана Заркова и шефката на държавната психиатрична болница в Курило Цветеслава Гълъбова бяха представени от актьора Павел Поппандов, който дръпна и емоционално слово.

Друг актьор зад Радев е Веселин Плачков. Съпругът на певицата Марияна Попова е сред основателите на комитета и цяла вечер снова между 200-те гости без маска. Условие за влизане в залата бе предоставяне на сертификат за ваксина или преболедуване или отрицателен тест и единици бяха с маски - сред тях Десислава Радева. Но в същия ден Марияна Попова обяви, че тя и детето им са болни от коронавирус, и в социалните мрежи се появиха опасения дали не е разнасял зараза. В България никога повече последователи да не попадат на водачески позиции, трябва ни държавник, обяви Плачков защо е с Радев.

В комитета влиза един от най-успешните български кинорежисьори Стефан Командарев. Сред привържениците на Радев и Иля Велчев - поет, писател, сценарист и кинорежисьор.
От квотата на арт гилдията са и поетесата Маргарита Петкова, актрисата Цветана Манева, певицата Росица Кирилова и рок легендата Иван Лечев.

В арт кръга на инициативния комитет за втори мандат на Радев и вицето му Илияна Йотова попадат и художникът Греди Асса, актьорът, сценарист и режисьор Георги Стоянов, музикалната критичка Даниела Кузманова, бившият шеф на съюза на художниците Ивайло Мирчев и шефът на съюза на читалищата Николай Дойнов.

Голяма е и групата на поканените от Радев да го подкрепят журналисти. Тя се води от втория съпредседател на комитета Ана Заркова, майка на депутата от БСП Крум Зарков.

Незабавно приех, защото чувствам и знам - в продължение на 5 г. наблюдавам, че Радев и Йотова не приеха мрачната действителност, която аз с години описвам, те са различни и предполагам, че много им струва това, каза журналистката.

Представители на медиите са и издателите Саша Безуханова и Иван Гранитски, както и бившият генерален директор на БНТ Иван Токаджиев.

Съпругата на президента Десислава Радева бе от малкото присъстващи с маска.

Националната телевизия има още един представител в инициативния комитет на Румен Радев - бившата спортна и светска журналистка Ева Кикерезова, която в момента съобщава времето по БНТ. В журналистическия кръг влизат и легендите на БНТ Тома Томов и Симеон Идакиев, както и фотографът Иво Хаджимишев. Ива Дойчинова, един от емблематичните гласове на радио FM+, също е в комитета, както и преподавателят по журналистика от Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” Иво Инджов.

Този университет има и втори кадър в комитета, но вече в групата на учените, които подкрепят Радев - ректора проф. Христо Бонджолов. Преподавателката по история от Софийския университет “Св. Климент Охридски” Искра Баева и бившият декан на факултета по славянски филологии Валери Стефанов също представляват висшето образование в комитета.

Радев лично е поканил и двама “военни” журналисти за участие в инициативния му комитет. Първият е бившият главен редактор на в. “Българска армия” Спиридон Спиридонов, а вторият е журналистът от проруското интернет издание ПАН.БГ Димитър Ставрев.

В инициативния комитет участва и преводачът Мажд Алгафари, брат на известния режисьор и пиар Нидал Алгафари. Той пък вярвал във втория мандат на Радев.

Не, че е политик, защото политиката е мръсна работа. Не, че е летец, защото на военните пилоти се налага да убиват. Най-хубавото качество на Радев е, че е родолюбец, обясни Алгафари.

Генералите пък са представени от двама бивши шефове на Генералния щаб на армията - Златан Стойков и Михо Михов.

Радев не посрами българската авиация и армията, похвали го Михов. Според него няма друга по-добра двойка за президентската институция от него и Йотова.

В тази група е и бившият военен летец и първи български космонавт Георги Иванов.

Румен Радев е подбрал и голяма група спортисти, които да включи в инициативния си комитет. В нея попадат футболната легенда Емил Костадинов, бившият капитан на националния отбор по волейбол Владимир Николов, петкратният световен шампион по борба Александър Томов и паралимпиецът Денислав Коджабашев, състезател по тенис на маса.

Става въпрос за личен избор и повече не искам да коментирам, защото понякога думите се тълкуват превратно, заяви волейболистът Владимир Николов. Легендарният футболист Емил Костадинов категорично отказа коментар. За него обаче се знае, че от десетилетия е семеен приятел с вицепрезидента Илияна Йотова.

Единствен представител на лекарите се оказа д-р Цветеслава Гълъбова. Тя е директор на психиатричната болница и един от тримата съпредседатели на инициативния комитет.

Тя определи участието си в комитета като лична и обществена кауза в една сложна, болна ситуация.
След години политическа посредственост дойде време за политическа грамотност, допълни психиатърката.

Като представител на родолюбивия бизнес в комитета влиза и Васил Василев - председател на общобългарския комитет “Васил Левски”.

Голяма част от хората в инициативния комитет за втория мандат на Румен Радев са сътрудничили на комунистическата Държавна сигурност, критикува пък журналистът Христо Христов от сайта Desebg.com. Нападки заради принадлежност на хора от комитета към ДС дойдоха и от страна на ГЕРБ. Заради това вицепрезидентката Илияна Йотова ги посъветва снощи да погледнат първо собствения си двор.

Инициативният комитет е отворен за още хора, обяви тя в интервю за Би Ти Ви.

Голямата актриса Цветана Манева също стана част от инициативния комитет, който издигна кандидатурата на Румен Радев за президент в понеделник вечерта. “Имам доверие в Румен Радев и за сега, и за в бъдеще”, каза Цветана Манева, цитирана от “24 часа”.

Александър Томов: Сериозен човек, приятел ми е
“Подкрепих кандидатурата, защото Румен Радев е сериозен човек и го показа през последните 5 години”, заяви една от легендите на родната борба Александър Томов. Шефът на БК “Левски” е петкратен световен шампион и трикратен олимпийски вицешампион.

“На всичко отгоре сме и приятели”, допълни той.

“Все пак става въпрос за личен избор и тези теми са малко неприятни. Така съм го почувствал, така съм направил. Всички ме познават, никога не променям мнението си. Това е моят избор и това е. През целия си живот съм вземал решения, за някои съм съжалявал, за повечето - не”, категоричен е легендарният борец.

Дълги години шампионът странеше от политиката заради пълното съвпадение на имената му с един от политиците на прехода и обичаше да се шегува, че дори е мислел да си смени името, защото другият достатъчно е опетнил неговото. В момента адашът му също е кандидат за президент, въпреки че неговата партия първа застана зад Румен Радев и го издигна, но след това нещата се промениха.

Маргарита Петкова: “Забърках се” – това е правото ми на избор

Англичаните приемат като неуместни въпроси колко получаваш и за кого гласуваш. Аз не виждам по-достоен кандидат от Румен Радев, защото нищо не може да стане по партийна линия. Той не е предлаган от партия, коалиция.

Искам децата ми да живеят достойно в България. Не съм поетеска в кула от слонова кост, която си пише стиховце, не съм електорат, част от този народ, а част от Република България, проект от едно по-стабилно нейно бъдеще.

Ние сме длъжни на децата си да им оставим по-добър свят. Говори се за измами, далавери, лъжи. Няма ред. Да излезеш на улицата и да не се страхуваш! Да се поучим от този двукратен избор! Затова се “забърках” в нещата, които гарантират правото ми на избор, което не е отменено. Не плюя никоя друга доктрина. Това е стабилна кампания. Срещнах достойни хора, хора без партийни пристрастия.