Синовете на Ел Чапо вилнеят в САЩ

Наследниците на наркобоса разпространява фентанил

Новини
17:53 - 20 Юли 2023
3840
Синовете на Ел Чапо вилнеят в САЩ

Службите в САЩ водят сериозна битка с разпространителите на фентанила, който буквално е залял страната. Най-голямата и най-насилствена организация за трафик на фентанил в света, подхранвана от китайски прекурсорни химически и фармацевтични компании - така главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд определи един от най-мощните наркокартели - мексиканския Синалоа.

На безпрецедентна пресконференция с ръководителя на Американската агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Ан Милграм, директора на ФБР Кристофър Рей и прокурори от различни щати бяха представени обвиненията срещу близо 30 души от престъпната организация.

Държавният департамент чрез своята програма за награди предлага милиони за информация, водеща до ареста или осъждането на 4-мата синове на наркобоса Хоакин Гусман Лоера - Ел Чапо, бивш лидер на Синалоа.

Ел Чапо, смятан за най-могъщия наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, е арестуван и екстрадиран в САЩ през 2017 г. Осъден е до живот и излежава присъдата си в най-строго охранявания федерален затвор в щата Колорадо.

Според американските служби синовете му, наричани Лос Чапитос (малките Чапитоси), са наследили баща си в престъпния бизнес.

До $10 млн. е наградата за информация, водеща до ареста или осъждането на Иван Гусман Салазар, на 40 г., Хесус Алфредо Гусман Салазар, на 37 г., и Овидио Гусман Лопес, на 33 г., и до $5 млн. за Хоакин Гусман Лопес, на 36 г.

Главният прокурор на САЩ даде и няколко потресаващи примера за жестокостта на картела.

“Двама от обвиняемите са тествали силата на фентанила върху хора, обвързани с тях. В друг случай експериментирали върху жена, която им било наредено да застрелят. Вместо това те я инжектирали с фентанил, докато тя умира. И след като един наркоман почина, тествайки партида от фентанил, един от обвиняемите все пак изпрати партидата в САЩ.

Силите за сигурност на Чапитос атакуват органите на реда, сплашват цивилни, унищожават конкуренти и превземат оспорвани територии. С някои от жертвите си - мъртви и живи, са хранили тигрите на Чапитос”, допълни Гарланд. Това е ставало в ранчото на Иван Гузман, любимия син на Ел Чапо.

Обвиненията обхващат дейността на Синалоа в последните 15 г. Прокурорите описват мрежи за транспортиране и разпространение на наркотици, финансова инфраструктура, която е изпрала милиони.

Твърди се, че Чапитосите редовно са получавали и транспортирали тонове количества кокаин от и през Централна и Южна Америка, включително Колумбия, Еквадор, Венецуела, Перу, Панама, Коста Рика, Хондурас и Гватемала, и след това са го транспортирали през границата към САЩ.