Сити би Юнайтед по приходи

Гражданите обраха наградите за декември

Спорт
13:31 - 15 Януари 2022
1196
Сити би Юнайтед по приходи

73 милиона паунда повече е спечелил Манчестър Сити от тв права, продажба на билети и спонсорски договори за сезон 2020/2021. Това се вижда в доклада на одиторската фирма KPMG, който показва последствията от пандемията върху футболните клубове.

„Гражданите” се реализирали приход от 537 милиона паунда, докато „червените дяволи” са генерирали 464 милиона. За първи път в историята на Манчестър се получава така, че Юнайтед не е най-печелившият клуб.

В анализа на експертите се вижда, че 17-процентовият ръст в приходите на Сити се дължи на техните добри резултати на местна и международна сцена. Клубът е получил 108 милиона паунда само от достигането на финала на Шампионската лига. Приходите от телевизионни права пък са се увеличили с 55% до 279 милиона. Тези от реклама са нараснали с 8% до 255 милиона.

След отличните резултати на Манчестър Сити през декември логично наградите на месеца във Висшата лига отидоха на "Етихад". Рахийм Стърлинг бе избран за футболист на месеца, а Пеп Гуардиола за мениджър на декември. "Гражданите" спечелиха и седемте си мача в последния месец на миналата година и се откъснаха на върха на класирането.

Стърлинг игра пълни 90 минути в пет от седемте мача и записа пет гола и една асистенция. Той за трети път печели тази награда, но за първи път от 2018 г. Преди този силен период Рахийм по-рядко попадаше в състава и дори се заговори, че иска да напусне.

Гуардиола вече е трети в ранглистата по награди на месеца, след като взе 11-то отличие. Само сър Алекс Фъргюсън (27) и Арсен Венгер (15) имат повече от него.