Ситуацията ескалира : Израел обстрелва ивицата Газа

ЕС осъжда недвусмислено атаките на Хамас срещу Израел, заяви дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел

Новини
12:06 - 07 Октомври 2023
2559
Ситуацията ескалира: Израел обстрелва ивицата Газа

Израелската армия започна да нанася въздушни удари по ивицата Газа тази сутрин, след като палестинското ислямистко движение Хамас започна офанзива срещу еврейската държава, предадоха световните агенции.

В кратко изявление израелската армия потвърди, че няколко десетки израелски бойни самолети сега са в процес на нанасяне на удари по цели на Хамас в ивицата Газа.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви по време на заседание на израелския кабинет по сигурността, че Хамас е започнал война срещу Израел и обеща, че Израел ще победи в тази война, предаде Асошиейтед прес.

Галант подчерта, че Хамас е допуснал голяма грешка като е извършил масиран ракетен обстрел от ивицата Газа по Израел по-рано тази сутрин, при което загина израелска гражданка.

Това е една от най-сериозните ескалации от години насам на израело-палестинския конфликт. При нея освен това въоръжени бойци на Хамас са преодолели граничната ограда между израелската територия и ивицата Газа и са проникнали в израелски общини, посочва АП.
/ГГ/