СКАНДАЛ: Българската изложба в Лувъра - в отдел "Ислямско изкуство"

Култура
15:36 - 07 Февруари 2020
4955
СКАНДАЛ: Българската изложба в Лувъра - в отдел "Ислямско изкуство"

Третата българска изложба в Лувъра, която ще се проведе през лятото на 2020 г., получи широка рекламна кампания от Министерството на културата. Чиновниците обаче пропуснаха да отбележат факта, че творбите на Захари Зограф и останалите ни възрожденски гении попадат в отдел... "Ислямско изкуство", а куратор на изложбата е видната османистка Шарлот Мори.

Българското изкуство от XVI до XVIII век се третира като повлияно от османското присъствие по нашите земи, обяснява в пространно изложение директорът на Института за изследване на изкуствата към БАН доц. д-р Емануел Мутафов.

В сайта на института към БАН доц. Мутафов твърди, че се е свързал с кураторката на изложбата Шарлот Мори, за да окаже съдействие като експерт по християнско изкуство по молба на Министерство на културата.

Така е научил за концепцията на изложбата – да се покаже „взаимодействието“ между ислямското и християнското изкуство по нашите земи. Според експертното му мнение, търсените от кураторката „взаимодействия“ липсват, а ако се намерят някакви връзки, то те са на декоративно ниво и „не влияят върху взаимоизключващата се религиозна същност“.

Според министър Банов всичко е наред, не бива да сме ксенофоби

Мнозина изкуствоведи са доста по-крайни от доц. Мутафов. "Продадохте и предадохте всичко българско и източноправославно. За намерените средновековни икони и възрожденски щампи в Златоградската църква организирах дарителска кампания, с цел реставрация и експозиция. Почти всички икони бяха ОБГОРЕНИ И С ИЗВАДЕНИ ОЧИ", пише Дарина Гочева във фейсбук. - "Толкова за "благотворното влияние на ислямското изкуство". Боянов, Боиле, ти си позор за славното име, което носиш. И помни - Захари Зограф те гледа през извадените очи на Свети Атанасий."

Едва днес министърът на културата Боил Банов коментира скандала пред журналисти в парламента. Обясни, че изложбата била договорена още през 2016 г. На въпрос защо в ислямския отдел на Лувъра, министърът поясни, че такива са исканията на музея. "Ние хубаво се интересуваме какво да му дадем, но той се интересува от някакви периоди".

На въпрос дали го притеснява, че ще бъдем изложени в ислямски отдел като изложба, министър Банов отговори: "Аз не съм ксенофоб. На този въпрос даже не искам с подсмихване на отговоря, защото ще бъде несериозно. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за 16-18 век ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.",