Скандал: Депутати се сджафкаха заради Борисов

Новини
10:38 - 04 Февруари 2021
5485
Скандал: Депутати се сджафкаха заради Борисов

Скандал се развихри между депутатите от ГЕРБ, БСП и “Воля” след настояване на червените премиерът Бойко Борисов да дойде в парламента, за да бъде изслушан по повод Португалското председателство.

Миналата седмица от БСП настояха премиерът да дойде в пленарната зала. Затова днес зам.-шефът на БСП Драгомир Стойнев напомни за искането си и настоя Борисов да бъде извикан в парламента.

"Вие тогава обещахте, че ще помолите министър-председателя тази седмица да дойде в зала и първо да отчете резултатите от приоритетните досиета, касаещи Германското председателство и новите приоритети, касаещи Португалското председателство", обърна се Стойнев към парламентарната шефка Цвета Караянчева.

Г-н Марешки ви изпревари. Вчера направихме гласуване по предложение на парламентарната група на “Воля”. Това гласуване показа, че вие нямате достатъчно гласове, с които да поканите премиера. Тук залата реши, че точката в момента не е на дневен ред. Не мога нищо да направя, г-н Стойнев, залата реши, отвърна му Караянчева.

Това изказване на парламентарната шефка обаче разгневи червените.

Думата взе Георги Свиленски, който настоя, че Караянчева обещала да разучи правилника и да направи така, че премиерът да дойде, но не го направила.

“По този правилник министър-председателят е длъжен да дойде тук. Няма нужда нито парламентарната група на "Воля", БСП, ГЕРБ, ДПС да гласува, той да дойде тук. Неговото задължение е той да бъде тук на 6 месеца и да каже какво прави правителството в предстоящите 6 месеца европредседателство. Колко време ви трябва да вас да прочетете правилника", отвърна той.

Зам.-шефката на “Воля” Кръстина Таскова пък призова БСП да спре цирка и подчерта, че явно предизборната кампания на червените е започнала. Лидерът на “Воля” Веселин Марешки също направи забележка на червените, че правят просташки, глуповати и идиотски подвиквания. И се скара на депутатът от БСП Георги Гьоков, който подвиквал изречения с “ма” към депутатката му Таскова, докато се изказвала.

Гьоков обаче лично обяснение, но Караянчева не му даде и той реши да остане на парламентарната трибуна, докато не му дадат думата.

"Искам да кажа от трибуната като мое лично обяснение, че г-н Марешки може моето име да не го е чувал, но който го е чувал, го е запомнил с добро", каза Гьоков.

В отговор Марешки призова БСП да си го приберат в червените редици.