Скандал: Депутатка от ДБ лъсна в измама за 9 милиона

Новини
19:17 - 06 Октомври 2021
26806
Скандал: Депутатка от ДБ лъсна в измама за 9 милиона

Депутатка от "Демократична България" в последния 46-и парламент и кандидатка за бъдещото Народно събрание, лъсна в афера за 9 милиона лева. Албена Симеонова Върбанова се оказа в епицентъра на разследван от ОЛАФ, белгийската и българската прокуратура проект на представляваната и оглавявана от нея "Българска асоциация Биопродукти".

Дамата е част от "Зелените" в коалицията и въпреки решението на Върховния административен съд, че изпълнението на проекта "Отиди, вземи, хапни биологично", реализиран от нейната асоциация и финансиран с 9 млн. лв. от Държавен фонд "Земеделие" , е „измамна дейност”, което е постановено първо от ЕК, тя не се отказва от кариерата си на политик, пише в свое разследване в. "19 минути".

Скандалът започва още с условията на поръчката. По договора, подписан от отстранен още от Бойко Борисов шеф на фонд "Земеделие" и земеделски министър Румен Порожанов, са залегнали баснословни суми. Например дизайн и производство на елементарен сайт е оценено на 44 140 евро (над 82 000 лв.), а реално струва не повече от 5-6 хиляди лева, или поне 12 пъти по-малко. Неясно е колко каталози и листовки ще се произведат, в какъв формат, с каква цветност – задължителните за подобна поръчка професионални параметри, но сумата е завъртяна – 148 352 евро. 42 852 евро са предвидени отново за „произвеждане” на клип. Сред общо 477 157 евро, предвидени за подаръци, е „програмна тениска”, за която са похарчени рекордните 119 520 евро според депутатката.

В същото време единственото подпомагане на земеделците у нас чрез проекта са 337 700 евро, предвидени по проекта за биопродукти – само дето и тук са пропуснали да напишат какви конкретно вид и сорт продукти, какъв брой, с какво тегло, на каква единична цена.

Албена Симеонова (вляво) се оказа забъркана в скандален проект, източващ милиони от европейските фондове. Въпреки това е избрана за депутат от "Демократична България"

И точно тук ОЛАФ – еврослужбата за борба с измамите се е заяла, защото се оказва, че са избрани поддоставчици, които са участвали в схема за фиктивни доставки и има необосновано завишаване на цените. Поради което наследникът на Порожанов на поста Живко Живков със заповед от 28 април 2017 г. на база разследването на ОЛАФ е спрял договора  с депутатката от ДБ. Срещу тази заповед тя е започнала дело в съда, което е загубила и в Административния съд на София – град на 26 март 2018 и във Върховния административен съд на 17 юни 2019 г.

Според "19 минути" обаче резултат от кампанията "Отиди, взехи, хапни биологично" няма или пък е невидим. Не е и имало за повече година и половина или над половината време между подписването на контракта на 17.09.2015 г. и окончателното спиране на проекта със заповед от 28.04.2017 г. Като имате предвид, че 30% от парите са предвидени авансово, както пише в контракта, а други трябва да са преведени след изтичането на първата година.

Никой не е видял и предвидената реклама: 1 250 100 евро за рекламно време и площ в телевизията и пресата, 832 500 евро за онлайн, 417 600 евро за билбордове. А тя щеше да направи впечатление, защото 2,5 млн. евро – толкова е сборът на сумите за реклама по проекта, е наистина колосален и гарантира хиляди излъчвания по най-гледаните телевизии.

Няма следа и от невероятните 229 740 евро, озаглавени „пиар”. Нищо чудно, защото те са предвидени по две пера – „посещение на производствени места в БГ”, но кои са точно местата, къде се намират, какво е количеството посещения и кои са посетителите, не е ясно. Другата част от близо половин милион лева са за неидентифицирани "кулинарни школи".

Далаверата възмущава дори ОЛАФ в Брюксел. От бюрото за измами с европейски средства пишат специално писмо до фонд"Земеделие", както четем в документ от 12 юни 2018 г., отправен до зам.-директора от директорката на дирекция "Селскостопански пазарни механизми". Тя съобщава за процедура по уравняване на съответствие. ОЛАФ я алармира за „неправомерни плащания със средства на ЕС” за „измамна дейност”, на базата на което иска спиране на междинни и окончателни плащания по всички промоционни програми – 5 действащи и 4 приключили изпълнението, което е тежък удар по целия агросектор.

От "Демократична България" все още нямат коментар за аферата на скандалната си депутатка Албена Върбанова.