Скандал: Десетки българи не успяха да гласуват в Лондон

Въпреки удълженото време в секцията в Палмърс Грийн, вотът на желаещите се провали

Новини
18:22 - 05 Април 2021
4037
Скандал: Десетки българи не успяха да гласуват в Лондон

Около 32 000 българи са успели да гласуват във Великобритания въпреки ограничението за първи път да има само 35 секции в страната заради излизането й от ЕС. Десетки сънародници обаче не успяха да пуснат бюлетина, тъй като на много места в Лондон се образуваха километрични опашки от желаещи.

Най-напрегнато беше положението в северната част на британската столица, където живеят около 20 хил. българи. Секцията в Палмърс Грийн удължи с час времето за гласуване, но и това се оказа недостатъчно и около 100 души не стигнаха до урната след 3-часово чакане.

Хората скандираха, че отнемат конституционното им право на глас и отказаха да си тръгнат. Наложи се намесата на английската полиция, които учтиво помоли хората да прекратят протеста си и да отправят своите претенции към българското посолство.

Те се подчиниха, но заявиха, че на предстоящите президентски избори в края на годината ще бъдат още по-активни, а преди това ще изискат от партиите в новия парламент да премахнат ограничението от 35 секции за страни извън ЕС, което на практика ги лишава от право на глас.

За вота в неделя във Великобритания бяха събрани заявления за 87 пункта за гласуване, но парламентът отказа да промени Изборния кодекс и да премахне ограничението 35 секции за Обединеното кралство. Данните на британските власти показаха, че четвърт милион български граждани са поискали да останат да живеят на Острова и след Брекзит, а около 230 000 от тях имат право на глас.