Скандал: Добрич става Ломбардия заради COVID-19

Здраве
12:02 - 24 Юли 2020
5633
Скандал: Добрич става Ломбардия заради COVID-19

Ситуацията с коронавируса в Добрич излиза извън контрол, алармираха малкото останали медици на първа линия в борбата с болестта там пред Lupa.bg. При огромен ръст на новите пациенти с COVID-19 клиниката е останала и без финансиране, и без специалисти, и без апаратура, а медицинските лица са на мнение, че скоро ще започне сценарий като в Ломбардия. 

Вчера Районната здравноосигурителна каса е отказала да подпише договор за съответната клинична пътека с областната многопрофилна клиника със съмнителни мотиви и поставящи я в абсолютно патова ситуация. 

За такъв анекс с пътеката, чието финансиране наскоро бе удвоено по заповед лично на премиера Бойко Борисов, болницата трябва да има назначен поне 1 инфекционист. Параграф 22 тук се явява фактът, че само преди няколко месеца единственият такъв специалист в Добрич напусна заради куп неразбории, причинени от ръководството на болницата. Така и РЗОК отказа официално да подпише договора за COVID-19. Така сега пациентите ще се лекуват по другите клинични пътеки за остри вирусни инфекции и бронхопневмонии, но тези пътеки са недофинансирани и много по-евтини. 

В същото време всички налични респиратори в болницата са вече заети. Това означава, че болните от коронавирусната инфекция ще трябва да чакат освобождаването им, независимо от броя на вече нуждаещите се от интензивна кислородна терапия заради нефункциониращи бели дробове. Както е добре известно от световните протоколи за лечение на COVID-19, често се налага пациент на механична вентилация да остане седмици наред интубиран преди да се възстанови. 

От Касата изразяват силно притеснение от случващото се в Добрич и апелират ръководството на болницата да вземе незабавни мерки за търсенето на кадри, включително и на инфекционисти и анестезиолози. Само за последното денонощие там са регистрирани нови 27 положителни за вируса. По статистика у нас цели 30% от тях се очаква да се нуждаят от болнично лечение, а от тях 5 на сто ще се наложи да минат на апаратна вентилация.