Скандал: Г-н екоминистър, защо съмнителни гардове не пускат туристи в защитени зони?

Актуални новини
14:35 - 14 Април 2022
4709
Скандал: Г-н екоминистър, защо съмнителни гардове не пускат туристи в защитени зони?

Министерството на околната среда и водите е сключило споразумение за охрана на зоните от Натура 2000 и защитените територии със съмнителна неправителствена организация, основана месец преди подписването, обяви пред Lupa.bg Иван Пандъков от риболовен клуб „Балканка“.

Преди около две седмици получихме сигнал, че хора са възпрепятствани да се движат в района на хижа Петрохан. Кметът на село Бързия потвърди информацията, че районът се охранява. Започнахме да проучваме и се оказа, че някаква организация на име „Национална Агенция за Контрол на Защитените Територии“ вече охранява района. Съмнителто е какво изобщо правят там тези гардове и как искат да се пази "Натура". Едно такова деяние би следвало да е в правомощията на МВР, а не на някаква организация, която се оказа, че е създадена януари месец тази година, добави Пандъков.

Снимка на рейнджърите от Форт Макей в Канада, която до преди дни седеше на официалния сайт на „Национална Агенция за Контрол на Защитените Територии“

По думите му споразумението за тази дейност е подписано лично от министъра на околната среда и водите и вицепремиер по климата Борислав Сандов.

Когато отидохме на място, видяхме, че не само хижата, но и доста голяма територия около нея са заградена. Всичко това е много странно, добави той.

Според него има два варианта за това своеволие. Първият вариант е, че се подготвя районът за бъдещи минни дейности. Нещо, което е безумно, когато става въпрос за територия от "Натура", но е вероятно да искат да научат хората, че там вече не може да се ходи и те да започнат да си правят каквото искат. Факт е, че сегашното правителство има стратегия за развитие на минното дело.

Вторият вариант е, че понеже предстоят раздавания на еврофондове за мониторинг на защитени зони, искат да се възмолзват и да вземат тези суми.

Каквото и да е обаче, индикациите не са положителни. Става ясно, че в цялата работа има нещо фалшиво, а зад нея седи някой със страшно много пари, категоричен е Пандъков.