Скандал: И двете деца на премиера Стефан Янев назначени в държавни фирми с големи заплати

Топ
19:54 - 02 Август 2021
18957
Скандал: И двете деца на премиера Стефан Янев назначени в държавни фирми с големи заплати

И двете деца на служебния премиер Стефан Янев (на снимката в заглавието на материала) са започнали работа на добре платени държавни длъжности, при това без да се явяват на конкурс. Това разкриха служители в правителствената администрация.

Синът на Стефан Янев - Костадин, от есента на 2017 г. заема длъжността "младши експерт по европроекти" в Български енергиен холдинг (БЕХ), която е една от най-големите държавни фирми. Той е назначен на поста си по време на първия служебен кабинет на президента Румен Радев. Тогава Стефан Янев е вицепремиер и министър на отбраната. В ресора на бащата като вицепремиер е именно и енергийния холдинг, което създава съмнение, че би могъл да повлияе на назначението на сина си.

Основната заплата на Костадин Янев като "младши експерт" е 2800 лева. На всеки три месеца обаче по линия на т.нар. "допълнителни материални стимули" (ДМС), той прибира допълнителни суми, които са в рамките на между 4000 и 6000 лева. Според източник на Lupa.bg през декември 2019 г. Костадин Янев е получил и коледен бонус в размер на 8000 лева.

Другото дете на служебния премиер също е била назначена в държавна фирма в периода, в който Янев е служебен министър на отбраната и вицепремиер. Екатерина Янева от същата 2017 г. е на щат в "Булгаргаз" ЕАД, като за нейната заплата няма официални данни. Според запознати, месечното възнаграждение на младата дама е между 2000 и 3000 лева, но и в "Булгаргаз" ЕАД се дават ДМС-та и щедри бонуси поне по 2-3 пъти в годината.