Скандал и уволнение на висш чиновник в Япония заради антигей изказване

Помощник на премиера заявил, че не би искал да живее в съседство лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални двойки

Новини
12:00 - 04 Февруари 2023
2604
Скандал и уволнение на висш чиновник в Япония заради антигей изказване

Японският премиер Фумио Кишида уволни днес свой помощник, който заяви, че не би искал да живее в съседство лесбийки, гейове, бисексуални или транссексуални двойки и предупреди, че хората ще избягат от Япония, ако еднополовите бракове бъдат разрешени, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Казаното от Масайоши Араи, публикувано от местни медии, включва и категоричната му позиция, че не би искал дори да поглежда към еднополови двойки.

Араи е специалист по икономика и търговия и стана част от екипа на Кишида през октомври.

Думите му са възмутителни и напълно несъвместими с политиката на администрацията, каза Кишида, цитиран от обществената медия Ен Ейч Кей.

По-късно днес японският лидер каза пред журналисти, че е уволнил Араи, който вече се беше извинил за своите „подвеждащи“ думи вчера.

Позицията на Араи беше огласена, след като премиерът Кишида каза в парламента, че разрешаването на еднополовите бракове се нуждае от внимателно обмисляне заради потенциалното му въздействие върху структурата на семейството.

Инцидентът е притеснителен за Кишида, който се готви  да бъде домакин на срещата на високо равнище на държавите от Г-7 през май.

За разлика от Япония, която през последните 7 десетилетия беше управлявана предимно от консервативната Либерално-демократическа партия, останалите държави от Г-7 разрешават бракове или гражданско партньорство на еднополови двойки.

Според най-нови допитвания обществената подкрепа за Кишида е спаднала наполовина до около 30 процента от миналата година насам, след поредица от скандални оставки на високопоставени длъжностни лица.

Сред оттеглилите се е и Мио Сугита – зам.-министър по вътрешните работи и комуникациите, който подаде оставка през декември след спорно изказване за ЛГБТ общността и за най-голямото етническо малцинство в Япония - айни. Айните се смятат за едни от първите заселници на японските острови.

В допитване, проведено през юли 2021 г., два месеца преди Кишида да стане премиер, 57% от анкетираните японци заявяват, че подкрепят законовото признаване на еднополовите съюзи. Тай като не им е разрешено да се женят, еднополовите партньори не могат да се наследяват един друг и им се отказват родителски права върху децата на партньора.

През ноември съд в Токио потвърди забраната на еднополовите бракове, но постанови също, че липсата на правна защита за еднополовите семейства е нарушение на човешките им права.