Скандал: Каракачанов и евродепутат раздавали български паспорти

Осъждаме българското правителство за неговите дискриминационни, расистки и нацистко-фашистки искания за несъществуването на македонския народ, заявяват от "Илинден"

Новини
16:59 - 07 Май 2020
5863
Скандал: Каракачанов и евродепутат раздавали български паспорти

Македонското дружество „Илинден“ от Тирана хвърли бомбата с информация за „последната провокация на българския вицепремиер Красимир Каракачанов, евродепутатът Андрей Ковачев и българското посолство в Тирана, които издават български паспорти на македонците в тази страна“, цитирано от скопското електронно издание „Република“.

„Най-остро осъждаме последната провокация на вицепремиера и министър на отбраната на Република България от ВМРО-БНД Красимир Каракачанов, евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев, както и българското посолство в Тирана, които с раздаване на паспорти искат да купят българи в Албания. С това те искат да осигурят „доказателство“, че не съществуват македонци и македонски език в Албания“, се казва в изявлението на дружеството.

От там посочват, че в Албания нито е имало, нито ще има българи. Това били македонци, чието неблагоприятно икономическо положение се използва, за да се докаже несъществуващото българско малцинство в страната, твърдят от „Илинден“.

Реакцията гласи, че македонците в Албания с възмущение отхвърлят антимакедонизма на правителството в София и считат за несериозно и нелепо, по техните думи, пласирането на такава несъстоятелна теза, че македонският
език не съществува.

„Призоваваме Европейския парламент да предприеме действия срещу Андрей Ковачев, който от позицията на евродепутат оказва натиск върху македонците в Албания. За пореден път осъждаме правителството в София за неговите дискриминационни, расистки и нацистко-фашистки искания за несъществуването на македонския народ и македонския език като цяло“, пишат още от „Илинден“, като материалът е подписан от президента Никола Гюргай и председателя на клона в Голо Бърдо Или Халилай.