Скандал: Костов си върнал с измама 450 бона от КТБ

Квесторите на фалиралата банка Костадинчев и Лютов наредили сумата да му бъде изплатена с подправен лихвен процент със задна дата

Новини
23:15 - 12 Юни 2019
10599
Скандал: Костов си върнал с измама 450 бона от КТБ

Иван Костов си е върнал напълно незаконно, на гърба на данъкоплатците, вложените свои и на семейството си пари в КТБ - общо 450 347 лева. Въпреки че сумата не би следвало да е защитена от Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като депозантите са се радвали на специални лихви от банката на Цветан Василев, с помощта на квесторите Елена Костадинчев и Станислав Лютов, са успели да направят врътката и да си спасят парите, макар и в нарушение на закона. 

Това стана ясно по врема на заседанието на Софийския градски съд по делото за безстопанственост, което се води срещу Костадинчев и Лютов. Според държавното обвинение, в качеството си на длъжностни лица двамата подсъдими са направили така, че преференциалните влогове с апетитни лихви на Иван Костов и дъщерите му Яна и Мина да бъдат върнати от Фонда за гарантиране на влоговете, като по този начин са му нанесли щета. В закона ясно е казано, че право на обезщетение от фонда имат единствено гражданите, които се ползват от общите условия на трезора, а нямат специални договорки.

В края на 2014 г. по искане на Иван Костов, квесторите наредили осчетоводяване на предсрочното прекратяване на договора му за влог с преференциална лихва от 9,8% (при стандартна за останалите депозанти в размер на 6%). Лихвата била намалена със задна дата на 0,1% и с бордеро от Фонда на Костов по банков път му била изплатена сумата от 154 960 лева.

По същия начин дъщеря му Яна Костова си върнала незаконно 115 442 лева, а малката щерка Мина е получила сумата от 179 945 лв. Влог в банката имал и покойният баща на Иван Костов - Йордан Генков. Той бил на стойност 212 814 лева. Съпругата на Командира Елена Костова също успя да си спаси 230 бона от банката по съмнителен начин, но това не е включено в делото срещу квесторите.

Квесторите на КТБ Елена Костадинчев и Станислав Лютов са подсъдими за безстопанственост