Скандал: Ковачки помпа цената на тока

Работодатели сезират КЗК за нечестна игра на свързани дружества на олигарха

Новини
20:04 - 22 Юли 2019
5604
Скандал: Ковачки помпа цената на тока

Свързани фирми помпат цената на тока на едро, предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Зад всички тях стои скандалният олигарх Христо Ковачки. Бизнесът счита, че въпросните дружества с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

Съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон, смятат работодателите. В тяхното писмо до КЗК са визирани следните дружества: „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, „Топлофикация - Плевен“ ЕАД, „Топлофикация - Русе“ ЕАД, „Топлофикация - ВТ“ ЕАД, „Топлофикация-Враца“ ЕАД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация Габрово“ ЕАД, „Брикел“ ЕАД, „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД и „ТЕЦ Марица 3“ АД.

Почти всички от въпросните производители на ток се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Американският ТЕЦ „Марица 3“ пък продава скъп субсидиран ток по договор, подписан по времето на кабинета на Иван Костов. Общо 11 дружества, посочени в искането на работодателите, са с обща инсталирана мощност от 2362,94 мвт

Работодателите подчертават, че електрическата енергия, произведена от тях, се продава на свободния пазар на електроенергия от дружеството търговец „Гранд Енерджи дистрибюшън“, свързано със субектите - производители. Търговецът „Гранд Енерджи дистрибюшън“ по силата на договор представлява „Топлофикация София“ ЕАД при продажба на електрическата енергия, произведена от когенерацията на дружеството с обем 186 мегавата. Наличието на свързаност между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която създава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата, се казва още в писмото. То е подписано от шефовете на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Една от причините за колебанията и скоковете на тока на борсата. Само 5 фирми са подали заяви за капацитет за внос на електроенергия до края на годината, като всички те са за доставки на електроенергия от Турция, сочат данни от сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за резултатите от годишните търгове за преносни способности за 2019-та.