Скандал: Нинова подкрепя Радев за втори мандат само на думи

Политика
13:25 - 19 Април 2021
8971
Скандал: Нинова подкрепя Радев за втори мандат само на думи

Решението за подкрепа на издигането на Румен Радев и Илияна Йотова за втори мандат на "Дондуков" 2 от БСП е само на думи и няма никаква тежест, разкриха източници на Lupa.bg, присъствали на пленума миналата събота. Според вещи социалисти въпросният документ не притежава никаква стойност, защото поставя декларацията за подкрепа под условия, които е твърде възможно и да не се изпълнят.

"Нинова реши да обяви в 12 без 5 намерението си най-накрая да каже дали е съгласна именно Радев и Йотова да са двойката на БСП, само за да спаси собствената си глава и да тушира исканията за оставката й след изборния провал. Решението, което взехме в събота, не означава, че БСП действително ще ги издигне. Съвсем вероятно е накрая да излъчим други кандидати за президент и вицепрезидент", разкри член на Националния съвет пред медията ни. 

Какво се случи на заседанието на пленума в събота? 

Два дни преди червените да се съберат за пръв път присъствено от повече от 1 година в киносалона на "Позитано" 20, от централата изпратиха дневен ред за заседанието, от който се видя, че първата точка от него е за приемането на въпросното решение. Тогава и Lupa.bg ви информира, че след няколкомесечно увъртане председателката на партията Нинова все пак е решила повече да не бави въпросната новина и Столетницата да върви към повторното издигане на Радев. 

В събота обаче вместо решението да бъде изпратено и раздадено на всички членове на Националния съвет в писмен вид, то е било само устно прочетено, а след това се е пристъпило към гласуване, от което се разбра, че няма гласове "против", 122 са били "за", а 7 са се въздържали. Тук идва и уточнението: 

"Издигането и утвърждаването на кандидатите за президент и вицепрезидент ще се осъществи по реда на чл. 41, т.6, във връзка с чл. 33, т. 17 от Устава на БСП". Това означава, че въпреки подкрепата, изразена от соцпленума, всъщност отново ще се върви по стандартната процедура с вътрешно допитване до членовете на БСП, а и отново се стига до заседания на общинските и областните съвети и градските конференции. Така на практика всеки от тези партийни органи ще има право да номинира и други кандидати за държавен глава и негово вице. До окончателното утвърждаване на кандидатурите ще минат поне 2 месеца и далеч не било изключено поддръжниците на Нинова да излъчат други, различни от дуото Радев-Йотова, претенденти за "Дондуков" 2.