СКАНДАЛ: Нинова прави СДС-2

Политика
18:40 - 11 Юни 2020
11443
СКАНДАЛ: Нинова прави СДС-2

Корнелия Нинова прави от БСП ново СДС. Сензацията дойде от невинно съобщение, изпратено от централата на "Позитано" 20, за среща, организирана от червената шефка с "30 партии и съюзи" за бъдещето на левицата. От там се похвалиха, че диалогът вляво бил започнат и форматът щял да стане постоянен. 

Оказва се обаче, че Нинова е останала без ключовите си коалиционни партньори - и сегашни, и бивши, за съвместни действия. По информация на Lupa.bg за участие в срещата веднага са се отзовали някогашни основатели на десницата след демократичните промени у нас, а естествени партньори на БСП в лицето на екс омбудсмана Мая Манолова, лидера на АБВ Румен Петков и председателя на "Движение 21" Татяна Дончева са отказали диалог с Нинова.

Същото са сторили и част от коалиционните съюзници сега, а две от ромските организации, с които БСП през годините си е партнирала, изобщо не искали и да чуят за общ ляв фронт. Същото наш репортер чу и от устата на лидера на "Евророма" Цветелин Кънчев, потърсен за коментар. Той нито отрече, нито потвърди информацията, че е бил канен на форума с думите: "Отказвам всякакви контакти с настоящето ръководство на БСП, по простата причина, че то не може да се нарече ръковдоство на лява партия". 

Вместо това, в дискусията са участвали на една маса лица като Йордан Нихризов, председател на БСДП, който бе зам.-шеф на парламентарната група на СДС, както и Светлана Шаренкова, която пък бе общински съветник до 1995 г. от групата на СДС-либерали и сочена за близка на Димитър Луджев. 

Запознати с тона на "левия" форум днес и неговия състав, се шегуват, че той много повече приличал на воден от бледо копие на Иван Костов, отколкото иницииран от ляв лидер. "Явно иска да създаде ново СДС от останките на БСП", допълват те.