Скандал: Отмениха концерт на руска певица в Прага след политически натиск

Преди дни стана ясно, че Анна Нетребко съди за 360 000 долара Метрополитън опера в Ню Йорк за решението й да прекъсне връзките си с нея и да отмени планирани нейни участия, след като тя порица войната в Украйна, но не разкритикува поименно руския президент Владимир Путин

Новини
09:09 - 19 Август 2023
4349
Скандал: Отмениха концерт на руска певица в Прага след политически натиск

Планиран за октомври концерт на руската оперна певица с австрийски паспорт Анна Нетребко в чешката столица беше отменен поради политически натиск в условията на продължаващата война на Русия в Украйна, съобщили са чешки официални лица, цитирани от агенция AP.

Според тях изпълнението е било анулирано поради „негативното отношение на определени политически кръгове в Прага“ и атмосферата на напрежение около евентуалното участие на рускинята. Новината идва дни след като правителството в Прага заяви, че всичките му коалиционни партии „недвусмислено“ се противопоставят на концерта, тъй като провеждането му в такъв момент би било липса на чувствителност. Звездното сопрано е в санкционния списък на Украйна.

Управляващата Градския съвет на Прага коалиция се състои от същите политически партии, които съставят чешкото правителство. От началото на руската агресия страната твърдо поддържа каузата на Украйна. Чехия е член на ЕС и НАТО и Прага помага на Киев с оръжейни и хуманитарни доставки. 

Общинският дом в Прага, където трябваше да се състои спектакълът на Нетребко на 16 октомври, и Nachtigall Artists Management – агенцията, която го организира, са се споразумели за отмяната на събитието. Сопраното няма да иска обезщетение, уверяват от агенцията организатор в своя акаунт във Фейсбук. Алена Кунертова от Nachtigall Artists Management е потвърдила пред Prague Morning, че концертът е бил отменен по взаимно съгласие и Нетребко няма да търси финансови компенсации от несъстоялите се домакини.

„Никой от участниците не е съгласен с отмяната на концерта, но поради обстоятелства, които постепенно превърнаха един чисто артистичен проект в политически и социален спор, бордът на директорите и Nachtigall Artists Management се съгласиха да го отменят“, казаха организаторите в свое изявление. От Nachtigall Artists Management признаха, че съжаляват за отмяната, но смятат подобно решение за необходимо.

Войната взе хляба на много талантливи и световно известни руски актьори и музиканти, Западът непрекъснато отменя проявите им. Преди дни стана ясно, че Анна Нетребко съди за 360 000 долара Метрополитън опера в Ню Йорк за решението й да прекъсне връзките си с нея и да отмени планирани нейни участия, след като тя порица войната в Украйна, но не разкритикува поименно руския президент Владимир Путин, до когото е смятана за близка. Нейният сезон 2023-24 г. обаче все пак включва ангажименти с Берлинската Staatsoper unter den Linden, Виенската държавна опера, Ла Скала в Милано, Парижката опера, както и в Гуанчжоу.