СКАНДАЛ: Отрязали ни от Шенген заради пробив на летище София

Инспектори от ЕК открили пробив в сигурността на проверката за ръчен багаж, можело да се вкарат и бомби на борда

Свят
14:30 - 09 Декември 2022
6568
СКАНДАЛ: Отрязали ни от Шенген заради пробив на летище София

Ден след ключовото решение на Австрия и Нидерландия да продължи да налага вето върху присъединяването на България към Шенгенското пространство заради недостатъчни усилия на страната по охрана на външната граница на ЕС и слаб напредък по прилагането на върховенството на закона у нас, може да се окаже, че пробив в сигурността на летище София може да е станал причината за отказа в Брюксел.

За какво става въпрос?

В питане до вицепремиера по транспорта Христо Алексиев, заведено на 6 декември, Ананиев отправя информация за проверка на европейски инспектори в периода 10-14 октомври тази година на аерогарата в столицата. Според информацията, с която депутатът от ПП борави, по време на въпросната са били установени пропуски в сигурността на летището.

"Забранени предмети са били пропуснати през рентгените за проверка на ръчен багаж", уточнява той.

Източник на Lupa.bg, пожелал анонимност, разкри, че проверката, както твърди Ананиев, никак не е била тайна и всъщност е била планирана в рамките на регулярните инспекции от ЕК.

Действително обаче са били установени несъответствия в процедурите за обработката на ръчен багаж на нашата аерогара, включително по отношение на преноса на оръжия, самоделни взривни устройства и други опасни предмети и вещества.

Впоследствие са били направени още 2 проверки - със съвместното участие на специалисти от Германия и от Испания. Последните обаче са констатирали отлично взаимоодействие на органите на реда и служителите на аерогарата така, че бъдат покрити всички изисквания. 

Откъде идва разминаването? 

Оказа се, че Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" прилага свои правила, все още несинхронизирани с тези от ЕК. Самото летище пък изготвя алгоритъма на всички процедури по сигурност, които ГВА след това разписва. Представителите на ЕК обаче са изразили недоволство от това, че не се работи по процедурите, които ЕК е дала и де факто по този начин се възпрепятства прилагането на европейската директива и останали нормативни планове. 

"Излиза, че ГВА си определя свои правила. И въпреки че летище София настоява да изпълнява разпореденото от Брюксел, родната администрация пречи за тази цел", твърди още източникът ни и добавя: "Царят дава, пъдарят не дава" за така създалата се ситуация. 

Според запознати обаче именно тези констатации, отправени от ЕК през октомври за състоянието на летище София, може да са станали основната причина за поредния отказ, който страната ни получи за членство в Шенгенската зона, въпреки че е покрила всички изисквания, касаещи техническата оперативност и изпълнение на ангажиментите пред европартньорите за охрана на границата.