Скандал: Поморие иска извинение от Клеър Дейли, лепнала петно на града

Новини
11:32 - 16 Октомври 2020
3522
Скандал: Поморие иска извинение от Клеър Дейли, лепнала петно на града

Срещата на евродепутатката Клеър Дейли с управата на поморийския комплекс "Сънсет Ризорт" започна със скандал. 

Ирландката се появи пред журналистите след 40 мин. закъснение, докато залата за разговори търпеливо я чакаха представители на МРРБ, EVN, ВиК и инвеститора на "Сънсет Ризорт" - Боян Бонев. 

Преди началото на срещата кметът на Поморие поиска от Клеър да се извини, че намесила града в частно-правен спорен, лепвайки му петно като го споменава в резолюцията срещу България. 

Инвеститорът Бонев пък поиска извинение от Клеър, че също го е споменавала във важния документ, но не получи такова. Ирландската депутатка заяви, че няма нищо лично срещу него и е пристигнала в Поморие да се запознае със ситуацията. 

Основният въпрос на дискусията е как по-справедливо да се разпределя тока и водата между собствениците им. Сега те ползват един централен електромер и водомер, от които токът и водата се разпределят между тях според квадратурата на апартаментите им. 

Клеър Дейли поиска да разбере как могат да се открият индивидуални партиди, за да стане по-справедливо заплащането на консумативите. От ВиК-Бургас обясниха, че за това се изисква 1005 съгласие на всички собственици, тъй като доставят водата до централния водомер на мегакомплекса и от там нататък нямат отговорност да я замерват по апартаменти. Това било регламентирано според Наредба №4 от Закона за водите. 

Същият казус важи и сред отчитането на електроенергията, тъй като токът се измерва от централен електромер.

Както Lupa.bg ви информира миналата седмица след приемането на резолюцията на ЕП срещу България, в нея Дейли предложи текст за разрешаване на частната драма със собствениците на комплекса "Сънсет ризорт" в Поморие, където по информация на местната власт тя има лични интереси.

Предварително бе ясно, че Дейли ще бъде посрещната с недоволство от това, че името на града бе замесено в мегаскандала и за това, че му е лепнато незаслужено петно, което нямало нищо общо с обществения, а камо ли с европейския интерес и спазването на демократичните принципи.