Скандал преди Париж 2024!

Финансовите власти във Франция погнаха шефа на организационния комитет на Олимпийските игри

Париж 2024
11:50 - 06 Февруари 2024
2899
Скандал преди Париж 2024!

Президентът на Организационния комитет на Олимпийските и паралимпийските игри в Париж - Тони Естанге, ще бъде разследван от финансовите власти във Франция за условията на своето възнаграждение.

Разследването бе поверено на съдебната полиция в Париж миналата седмица, уточни източникът на агенцията. Тони Естанге е получавал възнаграждение от 270 000 евро бруто годишно до 2020-а, според цифрите на Организационния комитет.

Проблемът е, че комитетът е асоциация, която действа според закон от 1901 година и възнаграждението на ръководителите им е с таван според закона и заплащането трябва да бъде чувствително по-ниско.

Франция е изправена и пред друго предизвикателство – дезинформация и пропаганда, която идва основно от Русия. Руски информационни канали открито сравняват олимпийските игри в Париж през 2024 г. с олимпийските игри в Мюнхен през 1972 г. заради терористичния атентат. Тогава загинаха 11 членове на израелския екип.

В края на януари самият Естанге съобщи, че бюджетът за предстоящите Олимпийски игри в Париж може да бъде увеличен, за да се гарантира безопасността на спортните делегации.

"Нивото на заплаха се актуализира редовно, така че полицията и службите за сигурност правят всичко възможно, за да гарантират безопасността на всеки участник в Олимпиадата и всеки зрител, който идва да изпита магията на състезанието. Бюджетът за сигурност на олимпийските игри в Париж през 2024 година се оценява на приблизително 300 милиона евро, но вероятно ще бъде много по-висок. Безопасността остава приоритет на олимпийските игри и очакваме, че ще има демонстрации", сподели Естанге.

Париж ще бъде домакин на летните олимпийски игри през 2024 г. Те ще се проведат от 26 юли до 11 август, а параолимпийските – от  28 август до 8 септември.