СКАНДАЛ: Радевият министър Стоянов искал да храни децата ни с негодно мляко от Унгария

Уволненият шеф на "Елби" казал твърдо "Не!" на убийството на родните млекопроизводители

Политика
15:24 - 22 Февруари 2023
12650
СКАНДАЛ: Радевият министър Стоянов искал да храни децата ни с негодно мляко от Унгария

Министърът на икономиката в служебното правителство Никола Стоянов е диктувал пряко на държавното предприятие под шапката на Държавната консолидационна компания "Ел Би Булгарикум" какво мляко като суровина да се купува. И е настоял то да сключи договор с фирма, която да доставя млякото не от българските производители... а от Унгария. С по-ниско качество, по-ниска масленост и на по-висока цена. 

Скандалното разкритие дойде от прясно уволнения вчера директор на "Елби" Николай Маринов. Той за пръв път на пресконференция в БТА уточни, че най-вероятно главата му не е взета заради опита да му смъкне цените на млечните продукти във фирмените магазини на държавното предприятие с 30 на сто, а защото е разрушил намеренията на Радевия министър за далаверата с Унгария. 

Преди броени дни Маринов разговарял с министъра да го моли да не се стига до циркове. Стоянов се съгласил, но по думите на уволнения - те не просто не спрели, а продължавали и до днес.

"След разговор с министъра в кабинета му, той ме уведоми, че се е срещал с някаква фирма за мляко и може би ще ни пуснат оферта. Прибирам се аз в кабинета и виждам оферта от същата тази фирма. Само че тя доставя мляко от Унгария, с масленост 3,5 процента- под нормата, на която ние изкупуване суровината - от 3,6 на сто. С ниво на протеина 3,1 грама, при минално изискуемите от нас - 3,2 грама", разкри досегашният шеф на "Ел Би". 

И нещо повече - твърди, че именно заради това е бил отстранен, а Никола Стоянов упорито прави постъпки за фалита на предприятието. 

Маринов добави още, че офертата за далаверата е била за изкупуване на млякото от Унгария от 1,28 лева на литър, но при тази ниска масленост, всъщност ставката е щяла да скочи до над 1,50 лева на литър. Докато "Ел Би" до този момент е купувала млякото от Видинския регион, често с 4% масленост на суми до 1,30 лева на литър. А предприятието е успявало да изкара два продукта от него. 

"А те искат да убием производството в региона. И да купуваме мляко от Унгария. Искат ли да фалират Елби? Убеден съм", каза уволненият директор. 

Той показа дори докладна записка от Даниел Петров - назначеният за финансов директор в млечното предприятие по лична уговорка с Никола Стоянов и санкцията на шефа на ДКК Венцислав Димитров, в която пише дословно: 

"Предлагам да спрем да купуваме сурово българско краве мляко от региона на Видин и искаме да купуваме от тази фирма". 

"Аз съм написал едно голямо "Не!".  И това ми изяде главата. Мислех, че са цените, но явно не са", заключи Николай Маринов.