Скандал с непълнолетни: ФИФА погна собственика на Ботев Пд

Антон Зингаревич е разследван заради неправомерни трансфери

Спорт
12:36 - 07 Октомври 2022
2895
Скандал с непълнолетни: ФИФА погна собственика на Ботев Пд

В Русия гръмна скандал около собственика на Ботев Пд Антон Зингаревич. Сайтът sportkp.ru твърди, че ФИФА е погнала бизнесмена заради неправомерни трансфери.

Заглавието на материала е „Футболния Остап Бендер: ФИФА е на лов за бизнесмен от Русия“. А в статията пише, че световната асоциация го проверява за „търговия с черно злато“, визирайки трансфери на африкански футболисти.

„Бизнесменът е подозиран в трафик на непълнолетни футболисти, което е строго забранено от футболните закони.

Руснакът обаче е намерил начин за заобиколи правилата на ФИФА и дълго време да не привлече вниманието на международните футболни власти.

Малко повече внимание привлече тройният трансфер на млади нигерийци в Краснодар – Окоронкво, Ндуко и Олусегун. Както и това, че един полуаматьорски клуб от Геленджик, наречен Виста, интересуваше футболните фенове само като повод за мемета – там играеха само африканци.

Но всички тези отбори (б.р. – включват се Ботев Пд и датският Фремад Амагер, който също бе собственост на Зингаревич) се оказаха малки брънки в голямата футболна мрежа на Зингаревич.

Непълнолетни африкански футболисти идват в Русия да играят в полуаматьорския клуб Виста, прескачайки правилата на ФИФА – нямат договори с професионален клуб, няма и нарушение.

Но след това, когато станат пълнолетни според футболните правилници, най-талантливите подписват договори с професионални клубове – Ботев или Фремат Амагер. А от там могат да отидат навсякъде по света, носейки приход на Зингаревич.

Например – трансферът на Олусегун в Краснодар е донесъл на бизнесмена 1.2 милиона евро, според сайта Transfermarkt, а 600 хиляди евро са от сделките на Окоронкво и Ндука. Нигерийците от Русия отидоха в Дания, след това в България, а от там в Краснодар – първо под наем, а след това и с постоянни договори“, пише медията.

Факт е, че през лятото Олакунле Олусегун, Джонатан Окоронкво и Ифеани Ндука официално преминаха в Краснодар, след като Ботев Пловдив одобри трансфера и на тримата играчи в руската Висша лига.

„Във Виста има 15 африканци между 16 и 18 години? Как може такъв проект да не привлече внимание?

Всичко е просто – ако някой се вгледа, ще види красива история: Руски бизнесмен, който е създал аматьорски клуб, помага на чужди студенти да учат в руски университети и наред с това да развиват футболна кариера. Да, всички тези момчета учат в Русия и на хартия всичко е легално.

ФИФА обаче промени правилата за картотекиране и в момента чужденците не могат да бъдат уредени“, пише в материала, който завършва с „Антон Зингаревич – невероятният футболен Остап Бендер от Русия“.