СКАНДАЛ: СБП обяви шефа си за поет №1 за пореден път

Култура
12:20 - 29 Май 2020
7013
СКАНДАЛ: СБП обяви шефа си за поет №1 за пореден път

Председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов ще получи Годишната награда на СБП за поезия на 98-ата церемония щом отпаднат и последните мерки за изолация. Дотук - добре, но това се случва на панагюрския социалист за втори път в последните 3 години, като получи наградата на оглавения от него съюз и за стихосбирка, издадена през 2017 г.

За парадоксалната ситуация извести журналистката и литературен критик Силвия Недкова в остра публикация в сайта за култура "Площад Славейков".

Да оставим настрана, че намирисва на конфликт на интереси, просто звучи нелепо и неморално никому неизвестният гастрольор във в. "Дума" да е най-актуалният ни жив поет. Като се има предвид, че преди това в кариерата си има близо 30 стихосбирки,  които никой не е чел.

Още по времето на социализма 65-годишният панагюрец е все на удобни синекурни длъжности в Министерството на културата и в Комитета за телевизия и радио. След дълги години престой в Швейцария се завърна у нас и получи Националната литературна награда "Христо Смирненски", за която беше номиниран от ИБ на НС на БСП.

Интересен факт е, че председател на журито тогава е известният литературовед Иван Гранитски. Именно в неговото издателство "Захарий Стоянов" са издадени всички наградени стихосбирки на Боян Ангелов.

Но не е само шефът Ангелов - пет от осемте членове на УС на Съюза на писателите са удостоени с награди от СБП, а издателството на Иван Гранитски е издало 3 от общо 7 наградени книги. Честито!

Писатели се възмущават пред Lupa.bg, че от години СБП се е превърнала в организация, която да служи на Боян Ангелов и на още трима-четирима приближени до него писарушки. На всичкото отгоре, въпреки че трябва да е аполитичен, съюза редовно обслужва БСП и е нещо като "творчески" придатък на партията столетница.