СКАНДАЛ: Шефка в парламента върти частна фирма

Общество
14:30 - 14 Март 2022
14763
СКАНДАЛ: Шефка в парламента върти частна фирма

Тежък конфликт на интереси разкри репортер на Lupa.bg в администрацията на Народното събрание. Настоящата шефка на дирекция "Управление на човешките ресурси" Йорданка Шуманова се оказа паралелно собственик на ейч ар агенция за подбор на персонал, въпреки че е държавен служител. 

Въпреки че е назначена на бюджетна издръжка, госпожата от новата администрация на парламента продължава да върти частен бизнес в пълно противоречие със закона. Като висш чиновник тя има право единствено на преподавателска дейност, но докато се разпорежда с кадрите на законодателния орган, събира и оценява сивита за хотели и ресторанти чрез фирмата си "За теб" ЕООД.

Справката ни във всички търсачки - и на държавния регистър, и на частните бази данни, сочи, че Шуманова не просто не е прехвърлила фирмата на някой свой близък, а продължава да е дори едноличен собственик на капитала, макар и той да е едва 10 лева. 

Любопитната подробност е освен как продължава да функционира, включително като публикува обяви за работа, че юридическата кантора е и солиден бенефициент от европрограмите от миналия програмен период. Само за 6 месеца, както е посочено в официалните данни, тя е получила завидните над 15 бона за оборудване на офис и доставка на консумативи.

Фирмата на Шуманова има и собствен уебсайт за правна помощ, с отделна секция "трудова борса", където търсещи работа попълват формуляр. Не е ясно какви са цените на услугите й, докато получава заплата от НС. 

Адвокатката иначе е със завидна биография - била е ръководител на дирекция в Министерството на правосъдието, а впоследствие става шеф в голяма частна компания, където колегите й я описват като

"крехка и ранима на пръв поглед, но истински боец – дисциплинирана и методична, принципна и неустрашима, готова да се бори до последния си дъх за каузата, в която истински вярва. Лъчезарна и одухотворена. Пряма и открита. Лидер със и без титла"...

В НС влиза миналата година след конкурс, подпечатан от новата главна секретарка, предложена от Ива Митева - Габриела Килфанова.