СКАНДАЛ: Тубдиспансерът в Стара Загора лекува „наши и ваши“

В болницата се лекуват роднини на ръководството, прокуратурата се заема с далаверата

Здраве
17:21 - 04 Април 2020
12734
СКАНДАЛ: Тубдиспансерът в Стара Загора лекува „наши и ваши“

Пореден скандал с мирис на корупция. Тубдиспансерът в Стара Загора работи като хоспис. Там се гледат роднини на ръководството, научи Lupa.bg от свои читатели в Града на липите и поетите.

За нередности в Специализирана болница за активно лечение по пневмо-фтизиатрични заболявания сигнализират граждани на Стара Загора.

Оказва се, че там неправомерно са хоспитализирани възрастни пациенти, намиращи се в близки родствени отношения със служители на дружеството. В болницата  от 3 години, например, е настанена за лечение майката на управителя.

Медицинският персонал се грижи за нея, въпреки че тя не отговаря на изискванията за лечение в бившия тубдиспансер.

Жената, която се обгрижва със средства на болницата, страда от паркинсон и хипертония. На няколко пъти заради клиничната пътека е хоспитализирана с измислена хронична обструктивна белодробна болест.

„СБАЛПФЗСЗ” ЕООД е специализирано лечебно заведение с предмет на дейност: активно издирване , диагностициране, лечение и периодично наблюдение на болни от туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания.

От месец юни 2019 г. в СБАЛПФЗ-Стара Загора е настанена и 85-годишната баба на главната сестра. Жената също не е за там, защото страда от подагра и артрит.

Въпреки това медицинският персонал е принуден да се грижи и за нея, при това не е получавал заплати два месеца. През април медработниците ще вземат заплатите си за януари, въпреки гръмките думи на правителството за парите, които се отпускат за лекари и сестри.

„Твърди се, че болницата вече няма дългове – каква е причината за това разминаване и ощетяването на медиците, които са на първа линия в борба с вируса Сovid-19?”, питат се медиците в здравното заведение.

От 4 години са обещанията за ремонт там, но такъв е направен само във фтизиатрия, при това частичен. В пулмология няма баня, което е крайно неудобно за пациентите.

Миналата седмица е извършена проверка и открити нарушения в болницата .Тя е осъществена от Иванка Сотирова, Янко Янков, д-р Антония Тодорова и зам.-ректора на ТРУ. Те са изготвили доклад с констатациите.

Кметът Живко Тодоров:

Вече има доклад на комисия, която е проверила миналата седмица обстоятелствата. Потвърдено е, че има нарушения. Благодаря на Мария Динева, че се ангажира като председател на Общинския съвет да се вземат незабавни мерки. Подобни неща са недопустими! Хората, участвали в това, трябва да бъдат освободени веднага и да бъде сигнализирана прокуратурата.