Скандал! В Барселона прикрили сексуални посегателства на свой треньор

Испанските медии информираха, че Алберт Банайжес е заподозрян в насилие над децата в школата

Спорт
17:56 - 15 Декември 2021
2959
Скандал! В Барселона прикрили сексуални посегателства на свой треньор

Нов скандал се разразява в Барселона в последните няколко седмици. Преди дни в испанските медии гръмна шокиращата информация, че бившият треньор и координатор на академията на Барселона Алберт Банайжес е заподозрян в сексуално насилие над децата в школата.

Според информациите случаите датират доста отдавна и са продължавали с години. Първоначално Бенайжес работи като учител по физическо възпитание в училище в Барселона, а през 1991 г. влиза в системата на каталунския гранд

Кутията на Пандора отваря един от юношите на Барселона, който подава жалба, към която се присъединяват още около 80 души.

Според жалбите треньорът е гледал с тях порнографски филми, маструбирал е, събличал се е пред тях и е играл „сексуални игри“. Това се е случвало във фитнеса, летните лагери и неговия апартамент.

Реално треньорът е възпитал поколения играчи на Барселона, а Лапорта му се възхищаваше.

Той работи в Барса до 2012 година, а негови ученици са Иниеста, Шави, Меси и много други.

След завръщането си Жоан Лапорта нарече Бенайжес „един от най-добрите професионалисти в своята област“. „Той мисли за Барса и развитието на клуба. До голяма степен благодарение на Алберт нашата академия вади толкова талантливи играчи“, коментира тогава Лапорта.

След като научи за разследването Шави заяви: „Не знам дали наистина се е случило. Той беше мой треньор и никога не съм забелязал подобно нещо при него“.

От 2012 до 2021 година Бенайжес работи за отбори в ОАЕ, Мексико и Япония. През април 2021 се завръща в Барселона успоредно с връщането на Лапорта и поема поста на координатор на младежкия отбор.

Реално случаят „Бенайжес“ се разследва от ноември, а на 2 декември е уволнен, след като информацията става обществено достъпна. Барселона обяви готовността си да сътрудничи на разследването.

Интересното е, че той е бил заподозрян в подобни престъпления по време на работата си за Гуадалахара. Той напуска мексиканския клуб през октомври 2014 г. - само три месеца след назначаването му. Според някои доклади инициаторът за уволнението е съпругата на президента на Гуадалахара, тъй като разговаря със семействата на засегнати юноши.

Самият Бенайжес отрича всичко и твърди, че мрази педофилите.

„Не съм наранил никого и ако съм го направил, значи е било несъзнателно. Имам пет деца, не съм принуждавал никого да прави такива неща и като цяло осъждам педофилите“, казва Бенайжес.