Скандал в Lupa.bg: Черепа купува ударно гласове , Бойко Рашков го покрива

Новини
20:26 - 06 Юли 2021
26496
Скандал в Lupa.bg: Черепа купува ударно гласове, Бойко Рашков го покрива

Хора на Васил Божков спазаряват ударно гласове за предстоящите в неделя предсрочни парламентарни избори, но МВР неглижира сигналите. Това разкри сензационо източник на Lupa.bg.

Според нашия информатор, е почти сигурно, че партията на олигарха "Българско лято" този път ще успее да прескочи изборната бариера от 4% и ще влезе в парламента, като за целта се готви да напазарува над 80 000 гласа, предимно от роми и младежи във възрастовия диапазон 18-30 години. Търговията върви с пълна сила в София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник, където емисари на Черепа не жалят средства. Според запознати са обещавани до 250 лева на глас. Като брокери пък се изявяват и знакови лица на групировката "София Запад".

Парадоксалното обаче, е че уж заклетият борец срещу купуване на гласове в страната - вътрешния министър Бойко Рашков, е наредил всички сигнали и информации за изборна търговия от страна на партията на Черепа да бъдат игнорирани от подчинените му служители на МВР. Разпореждането разбира се е устно, но се спазва от подчинените по места. Това е наредено първо на директорите на главните дирекции, после на шефовете на областните дирекции, а те на подчинените си.

"Знае се, че търговците на гласове на "Българско лято" не се закачат. Поне по 10 такива сигнала, при които можеха да се разбият конкретни схеми и да се арестуват брокери на гласове, не се предприеха никакви действия", твърди източника на Lupa.bg. Три от случаите, по които полицията е бездействала, са от последните дни в София

Възмутени полицаи твърдят, че сигналите за купуване на гласове от хората на Васил Божков са стотици и тяхната бройка се увеличава с всеки изминал ден, но те напълно са игнорирани от МВР. Нещо повече - към момента полицията е прекратила всички досъдебни производства за купуване на гласове от страна на хората на Черепа в страната, които са водени за вота на 4 април. Това става пак с устно нареждане “отгоре“. Спряно е дори разследването за организирана престъпна група от шестима души, които купували гласове за Черепа, с внесени през Турция над 800 000 лева.

На 14 април прокуратурата обяви, че в различни части на страната са задържани десетки граждани, сред които такива с дебели криминални досиета за рекет, изнудвания, финансови измами, дрога и проституция. Малко след арестите пък прокуратурата поиска запориране на над 400 000 лв. в сметките на различни лица, с които днес вече става ясно, че са щели да бъдат купувани гласове. По данни на разследващите общо над 800 000 лева не са били включени в изборната търговия. Тарифата вървяла между 30 и 80 лв. на глас в махалите и дори груби сметки сочат, че ако крими акцията е била осъществена, то след 4 април Васил Божков щеше да е депутат и да има имунитет, обявиха тогава от прокуратурата.

Като организатор на схемата е обвинена Надежда Бацанова. Тя е бизнесдама и е била кандидат за евродепутат от партията "БАСТА" на Мирослав Найденов, министър на земеделието в първия кабинет на ГЕРБ. Фамилията на Бацанова има хотели в Петрич, метанстанция и телевизия. Кандидатът за депутат, който е участник в схемата за купуване на гласове, е Сергей Димитров – шести в листата на БНО (“Българско лято“) в Благоевград. Бил е член на ГЕРБ, след това напуснал партията и е бил на учредяването на “Републиканци за България“ на Цветан Цветанов. Освен тях арестувани и обвинени са Димитър Топалов, бивш заместник-кмет на Ракитово и ромският тартор от Пловдив Асен Бошнаков. Това и всички други дела срещу партията “Българско лято“ вече са “смачкани“.

Тези действия обясняват защо Елена Фичерова-Караиванова, член на управлението на “Българско лято“ и бивш кандидат за депутат от партията на Черепа, бе назначена за шеф на политическия кабинет на Бойко Рашков. Фичерова беше отстранена от МВР часове преди оповестяването на списъците по закона “Магнитски“, в които попадна Васил Божков-Черепа.