Скандал в Lupa.bg: Директори-калинки кацнаха в НДК с подписа на "Просто Наско"

Въпреки че правителството е в оставка, министъра прави ключови назначения

Ексклузивно
21:51 - 28 Юни 2022
11425
Скандал в Lupa.bg: Директори-калинки кацнаха в НДК с подписа на "Просто Наско"

Нови директори изненадващо влизат в управата на Националния дворец на културата, въпреки че правителството е в оставка. Това обаче не пречи да се правят ударно назначения в "12 без 5" дори в областта на културата, където сферите на влияние не са кой знае колко много. НДК обаче е била и си остава една от златните дойни крави и отиващите си управляващи решиха да инсталират свои протежета там на началнически позиции.

Оказва се, че в четвъртък, 23 юни, само ден след като правителството бе свалено с вот на недоверие, министърът на културата Атанас Атанасов, който сам се нарече "Просто Наско" и взриви държавата с видеоклип, в който видимо е напушен с трева, е назначил за директори две нови дами. Това са Екатерина Димитрова Доцева и Веселина Петрова Паскова-Мънъри. Това показва справка на Lupa.bg в Търговският регистър.

Вписването все още се обработва и не утвърдено от Агенцията по вписванията. Не са посочени мотиви за назначението им, нито пък са били уведомени медиите за това. Веселина Паскова-Мънъри е съпруга на бившия шеф на несъществуващата днес мобилна компания "Мобиком" (внасяща остарелите като технология, но особено популярни до края на 90-те години на миналия век мобифони) Джон Мънъри. В последните години Паскова-Мънъри се изявява като арт продуцент. Смята се, че тя е особено близка до една от най-влиятелните дами в Министерството на културата и личен съветник на министър Наско - бившата мениджърка на Лили Иванова Петя Иванова.

Управителният съвет на НДК трябва да се състои от петима души, но до момента той бе запълнен само с 3 -ма директори - вечната Пени Раева като изпълнителен директор, която работи в НДК още от времето на Тодор Живков и преди години е била секретарка, а според някои и нещо повече на легендарния директор Христо Думев; Анастасия Маринова - председател, и Елена Карапаунова.