Скандал в Lupa.bg: Изритаха от „Пирогов” „медсестрата” от перваза на Партийния дом

Актуални новини
18:50 - 04 Септември 2020
35560
Скандал в Lupa.bg: Изритаха от „Пирогов” „медсестрата” от перваза на Партийния дом

Уволниха дисциплинарно от „Пирогов” физиотерапевта Бойка Анастасова, станала известна като медсестрата, стояла на перваза на Партийния дом през март по време на протеста на здравните работници. Причината за махането й е неспазена вътрешна заповед, която задължава работещите в спешния институт да си правят  PCR-тест за COVID-19 при завръщане от отпуск.

„Не знаех за тази заповед, никой не ме беше уведомил за нея. Нямаше я качена дори на сайта на „Пирогов”. На 24 август, когато се връщах на работа след отпуск, заради ненаправения PCR-тест шефът на Клиниката по детска хирургия доц. д-р Христо Шивачев ме изгони от работа. Поисках да ме освободи писмено, за да не излезе, че съм се самоотлъчила. Заради моето настояване той започна да ме ругае. Същото направи и началникът на Клиниката по детска ортопедия и травматология д-р Николай Цуцумански. Той дори си позволи да ме бута и обижда пред пациентите”, разказа пред Lupa.bg Бойка Анастасова.

„След скандалното поведение на двамата лекари си направих теста. Отказах да си тръгна преди края на работното ми време, въпреки че и картата ми за влизане беше блокирана и аз нямах достъп до отделенията и седях само в стаята за почивка. След работа си направих теста”, уточни физиотерапевтът.

„Почувствах се шокирана и унизена заради агресивното поведение на двамата медици. Заради стреса, който преживях, имах нужда от лекарска помощ и се обърнах към специалисти. Те прецениха, че трябва да си остана вкъщи 3 дни. Върнах се на работа на 28 август и чак тогава представих теста за коронавирус.  Ръководството на болницата ми поиска писмени обяснения за неспазената заповед и днес ме уволниха”, разказа здравната работничка.

Бойка Анастасова вече е запознала институциите със случилото се с нея. Тя е сезирала  Комисията по дискриминация, Лекарската етична комисия, здравния министър и омбудсмана за отношението на нейните шефове към нея. Засега обаче официален отговор от нито една служба не е получила.