Скандал в Lupa.bg: Крият ли в България смъртни случаи, причинени от "Пфайзер"?

Актуални новини
17:33 - 12 Март 2021
15112
Скандал в Lupa.bg: Крият ли в България смъртни случаи, причинени от "Пфайзер"?

Временното преустановяване у нас на ваксинацията с "Астра Зенека" заради смъртен случай на 57-годишна жена породи въпроса дали в България се крият смъртни случаи на други хора след поставяне на ваксина на "Пфайзер"/"Бионтех". Източници на Lupa.bg твърдят, че подобни летални изходи има, но те старателно се крият от здравните власти.

В същото време заради един официално потвърден смъртен случай след ваксинация с "Астра Зенека" премиерът Бойко Борисов днес разпореди имунизирането с този препарат да бъде спряно, докато с писмено становище Европейската агенция по лекарствата отхвърли всички съмнения относно безопасността й.

Lupa.bg узна за случай на пациент от Шумен, който попада в болницата в Търговище след поставена ваксина на "Пфайзер". Жена на средна възраст е била имунизирана и седмица по-късно почувствала сериозно неразположение. Имала висока температура, която не спадала дни наред, задух и кашлица. Тъй като шуменската болница е препълнена, тя е откарана по спешност с линейка в болницата в Търговище в четвъртък по обяд. Там е установено, че пациентката има коронавирус, а впоследствие е развила и двойна бронхопневмония. Жената е категорична, че се е заразила след поставянето на ваксината на "Пфайзер".

Подобен случай също поражда въпроса дали ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" води до сериозни нежелани реакции и дали тя е ефективна, а също така дали, ако вече си се заразил и си имунизиран, може да пребориш вируса по-леко.

Същевременно източници на Lupa.bg разкриват, че в България има над 5 смъртни случая на хора, ваксинирани с продукта на "Пфайзер". Те обаче са засекретени и не са обявени в медиите.