Скандал в Lupa.bg: Масово пафкат марихуана пред НС

Актуални новини
22:05 - 17 Април 2019 (обновена)
4300
Скандал в Lupa.bg: Масово пафкат марихуана пред НС

Стотици фенове на марихуаната се събират пред Народното събрание в събота, 20 април, за да запалят по една от забранените цигари, научи първо Lupa.bg.

С необичайния флашмоб (в буквален превод „моментна тълпа“ или „внезапна тълпа“, б.ред) феновете на джойнта искат да покажат, че не смятат за престъпници, само защото обичат да пушат растение, чиято употреба в доста страни по света вече е извън Наказателния кодекс.

Пред Lupa.bg организаторите на събитието обясниха, че голяма група приятели на „Мери Джейн” се събира в събота между 16 и 16,45 точно пред сградата на властта - Народното събрание.

Планът е да запалят точно в 16,20 ч. по една от папиросите, които могат да ги вкарат в ареста. Идеята на предизвикателството е да покажат, че не смятат себе си за престъпници и им е писнало да бъдат преследвани за една цигара трева. Събитието е неформално.

В България темата все още е доста неудобна както за правителството, така и за поколението, израснало по времето на развития социализъм. В интерес на истината обаче редица държави в Европа правилата за притежаването и употребата на марихуана са повече от либерални.

Испания

Статусът на растението в Испания не е много ясен, но е сигурно, че канабисът е напълно легален за притежание в малки количества за лична употреба, която да не се случва на публични места. Може и да отглеждате растения за лична употреба у дома съвсем спокойно.

Разпространението обаче е наказуемо от закона, въпреки че в страната има над 800 „канабис клубаЧ, подобни на кофишоповете в Амстердам, където след попълване на много документи, бихте могли да станете член.

Португалия

След дългогодишни проблеми с широката употреба на по-тежки наркотици Португалия реши да сложи ужаса със забранените вещества под чадъра на здравеопазването, вместо да го третира като криминален.

През 2001 г. страната декриминализира употребата на редица вещества, сред които и марихуаната, и към момента е лесно да се сдобиете с няколко грама от хора по улиците в Лисабон.

Швейцария

През 2012 г. притежаването на малки количества канабис в Швейцария бе обявено за легално. Въпреки това важно е да се знае, че употребата и разпространението са все още наказуеми, но (и това е голямо "но") само ако активното вещество в канабиса е повече от 1%. А това няма как да бъде доказано на място и в повечето случаи органите на реда ще размахат пръст и ще ви оставят на мира.

Интересен факт е, че има повече от половин милион души, употребяващи марихуана на територията на страната, при обща популация от осем милиона.

Чехия

Медицинската марихуана е легална и е разрешено да притежавате до 15 грама за лична употреба. Сред младите пътешественици е известно, че не е трудно да купиш малко количество от някой местен, а през последните години канабис културата определено набира популярност в по-туристическите части на Прага.

Естония

Притежанието на до 7,5 грама тук не би ви докарало нещо повече от мъмрене или малка глоба. Употребата на публично място и разпространението обаче се наказват със затвор и ще са ви нужни повече връзки, за да си намерите няколко грама, отколкото в Лисабон, например.

Германия

Използването на марихуана за медицински и възстановителни цели в Германия е позволено, но правилата варират в различните градове и области. В Берлин например е разрешено да притежавате до 10 грама за лична консумация.

Като цяло отглеждането, разпространението и купуването на канабис в страната са забранени, но много твърдят, че Германия ще е сред първите в ЕС, които напълно ще легализират растението.

Канада

Канада стана втората държава в света след Уругвай, която легализира притежанието и употребата на марихуана за развлечение през октомври 2018-а. Специализираните магазини за продажба на канабис в Канада отвориха врати на фона на неразрешени въпроси относно влиянието на марихуаната върху здравето, закона и обществената сигурност.

15 милиона домакинства получиха писма с подробности за новите закони. Канадските провинции и общини се подготвяха в продължение на няколко месеца, за да прекратят забраната за употреба на марихуана. Малко след това в Нюфаундленд отвориха първите кофишопове за продажба на канабис.